W tym czasie warto zadbać o mikroorganizmy obecne w jelitach - mikrobiotę - od których uzależnione są zdolność naszego organizmu do walki z czynnikami chorobotwórczymi.
Czy zastanawiałeś się kiedyś po co natura wyposażyła nas w niezliczoną liczbę drobnoustrojów w jelitach? Okazuje się, że pełnią one szereg istotnych dla zdrowia funkcji. Dzięki bakteriom jelitowym rozkładane są niestrawione składniki pokarmowe, a produkty tych przemian (między innymi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe) odżywiają komórki Twojego jelita. Wybrane rodzaje bakterii jelitowych produkują też witaminy, głównie K oraz z grupy B, oraz zwiększają przyswajalność składników mineralnych które spożywasz wraz z dietą lub w postaci suplementów. Produkują też śluz i białka przeciwbakteryjne dzięki czemu chronią Twój organizm przed inwazją patogenów, a wytwarzając określone enzymy uczestniczą w regulacji stężenia cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Tak szerokie spektrum aktywności sprawia, że właściwa kompozycja mikroflory jelitowej wpływa regulująco nie tylko na pracę Twoich jelit, ale i ogólny stan zdrowia.
W każdej jesiennej apteczce powinny zatem znaleźć się probiotyki, czyli żywe kultury bakterii lub drożdży, o udowodnionej skuteczności w utrzymywaniu zdrowia człowieka. Większość obecnie produkowanych preparatów probiotycznych zawiera bakterie kwasu mlekowego, z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium lub drożdże - Saccharomyces.
Udowodniono, że probiotyki:
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Wraz z nadejściem jesieni spadają nie tylko liście, ale także nasza odporność, nastrój, pamięć i ogólne samopoczucie. To czas kiedy stajemy się ospali, zmęczeni, zdekoncentrowani i dopadają nas infekcje. Aby temu zapobiec swoją codzienną dietę warto wzbogacić o witaminy, mikroelementy i probiotyki. Idea probiotykoterapii zakłada, że stosując suplementację żywymi szczepami bakterii probiotycznych przywrócisz równowagę mikrobiologiczną w swoim jelicie. Jak to możliwe? Komórki bakteryjne obecne w probiotyku, namnażają się w jelicie w trakcie jego podawania, co równolegle zmniejszy liczbę mikroorganizmów chorobotwórczych. Taka suplementacja niejednokrotnie ułatwi Ci zmianę nawyków dietetycznych. W ten stworzysz optymalne warunki do regeneracji własnej, unikatowej dla każdego człowieka mikroflory jelitowej
Wybór optymalnego preparatu probiotycznego powinien być poprzedzony analizą w jakim celu ma być podawany i jakie korzyścią mają zostać osiągnięte. Marka SANPROBI oferuje 4 rodzaje probiotyków:
Probiotyki Sanprobi nie zawierają glutenu i substancji pochodzenia mlecznego. Posiadają rekomendacje środowiska gastroenterologicznego, profesjonalistów z dziedziny żywienia i zachowań prozdrowotnych.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa