Do akcji wkraczają też sezonowe warzywa. Czas zaserwować krem z cukinii, brokułową urozmaiconą płatkami migdałów, dziesiątki odmian barszczów. Jesienne zupy możemy też urozmaicić dodatkiem kiełbasy, boczku czy mięsnych klopsików. Ponadto jesień to czas na pyszne, esencjonalne zupy-kremy. Z czego? Wybór duży, ale o tej porze roku pada na dynię – symbol kulinarnej jesieni. Ta prosta zupa z dodatkiem świeżego imbiru rozgrzeje nas idealnie w chłodne dni.
Doskonały smak jesiennych zup zapewnią buliony Knorr. Sprawią, że będą idealnie doprawione i bardzo aromatyczne. Podczas przyrządzania grzybowej pomoże Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dzięki któremu zupa będzie pachnąca i intensywna w smaku. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo. To będą smaki tej jesieni!
A oto propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na doskonałą jesienną zupę:
Przepis na zupę ze świeżych grzybów
Składniki:
- świeże grzyby leśne lub pieczarki - 500 g
- Bulion grzybowy Knorr - 2 szt.
- makaron kokardki - 100 g
- cebula - 1 szt.
- tymianek świeży lub suszony - 2 łyżki
- ząbek czosnku - 3 szt.
- śmietanka - 250 ml
- olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.
3. Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr, by zupa była bardzo aromatyczna. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.
4. Dodaj śmietankę i kluski.
Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.
ip
fot. Knorr