Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem

Przepis na świąteczną zupę śliwkową z piernikiem.
4 porcje | Czas przygotowania: 25-30 minut

Składniki:

  • 100g wegańskich pierniczków
  • 300ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300ml wody
  • 30-50ml syropu klonowego
  • 400g świeżych śliwek węgierek bez pestek
  • 250g śliwek kalifornijskich
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy extra virgin


Przygotowanie:
Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.

Do garnka wlej wino, wodę i 30ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu. Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę. Dopraw do smaku szczyptą soli,  dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.

Fot. Prunes from California
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat