Świąteczne inspiracje Lary Gessler

Twarożek Mój Ulubiony w Świątecznych inspiracjach Lary Gessler.
Kremowy i delikatny smak twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony to tajemnica wspaniałych wypieków i deserów.

Jego wyjątkowe zalety doceniła także Lara Gessler, której  cukiernicze  inspiracje na świąteczne słodkości  zachwycą zarówno miłośników tradycyjnego sernika, jak i amatorów lekkich, nowoczesnych deserów. Dzięki tym sprawdzonym mistrzowskim przepisom na Waszym  wigilijnym stole zagości klasyczny, elegancki sernik na kruchym spodzie, lekka i chrupiąca beza z aromatycznym nadzieniem oraz zaskakujący mus z białej czekolady z palonym słonecznikiem i sosem z solonego karmelu.

Świąteczny sernik  Lary Gessler

Składniki:
Spód:

  • 200 g twardego masła 83%
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka


Masa sernikowa

  • 1kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 8 żółtek
  • 5 białek (zimnych)
  • 16 łyżeczek cukru pudru
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Skórka  otarta z 1 cytryny
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 30 g rodzynek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy


Aby przygotować kruchy spód  dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C.  Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki - cały czas miksując. 180g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii  i rodzynki i  odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z  wypieczonym kruchym ciastem  wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik,  zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

Mus z białej czekolady z palonym słonecznikiem i sosem z solonego karmelu

Składniki na mus:

  • Słonecznik łuskany 80 g
  • Biała czekolada 300 g
  • Śmietana 36% 300 g
  • 400 g Twarożku kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 1/2 laski wanilii


Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Miksujemy żółtka z ziarnami wanilii. Dodajemy odważną szczyptę soli i twaróg. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej 3/4 ziaren słonecznika i mieszamy. Ubijamy śmietanę. Odstawiamy do lodówki. Łączymy czekoladę z masą twarogową, czekamy aż przestygnie. Dodajemy ubitą śmietanę i przelewamy całość do pucharków. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.

Sos z solonego karmelu:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 250 ml śmietanki 36%
  • Sól


Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dolewamy wody tak,  by powstała konsystencja przypominająca mokry piasek. Wstawiamy na średni ogień. Nie mieszamy! Gdy zacznie powstawać karmel, delikatnie obracamy patelnią. Gdy cały cukier przemieni  się w masę,  dolewamy po trochu śmietanę, by uzyskać pożądany kolor i konsystencję. Dodajemy sól. Polewamy powstałym sosem wyjęty z lodówki mus z białej czekolady i posypujemy ziarnami słonecznika.

Świąteczna beza Lary Gessler

Beza  świąteczna - spód

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termo obiegu. Białka ubić na piane,̨ następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder.  Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.
Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem do bezy:

  • Amaretto 50 ml
  • 300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • Śmietana 36% 200 ml
  • Powidła śliwkowe 150 g
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Cynamon


Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietana i ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.
Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!

Fot. „Mój Ulubiony”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat