Świąteczny smak

Śledzie w kożuchu - przepis kulinarny.
Tradycyjna, warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi jarzynami zimowymi to jedna z potraw, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnej wieczerzy.

Wyrazisty w smaku śledź, ukryty pod majonezowo-jogurtową pierzynką z soczystymi buraczkami, oprószony ugotowanymi, posiekanymi jajkami z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Przełożona do płaskiego naczynia i delikatnie schłodzona przed podaniem będzie się również smakowicie prezentować na świątecznym stole.

Śledzie w kożuchu

  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 6 porcji
  • Wartość kaloryczna: 1956.7 kJ
  • Wartość kaloryczna 467.3 kcal
  • Białko: 24.3 g
  • Węglowodany: 12.8 g
  • Tłuszcz: 36.7 g
  • Tłuszcze nasycone: 5.5 g
  • Błonnik: 2.3 g
  • Sód: 3685 mg

SKŁADNIKI:

  • 450-500 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
  • sok z pół cytryny (do skropienia śledzi)
  • 600 g wody
  • 600-650 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 6 jajek
  • 150 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży półmisek, odważyć na niego śledzie, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, w tym czasie obrać jajka i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej majonez i jogurt, wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć przestudzone buraki, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na półmisek ze śledziami, polać majonezem wymieszanym z jogurtem, oprószyć pieprzem, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na warstwę majonezu i jogurtu, podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

  1. Przygotować filety śledziowe – skropić cytryną i odstawić na 20 minut.
  2. Ugotować buraki i odstawić na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie chłodzić ugotowane jajka, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Do większego półmiska wlać jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Przestudzone buraki pokroić w niewielkie kwadraty, przełożyć równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polać majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprószyć pieprzem, odstawić.
  5. Na śledzie przykryte sosem przełożyć pokrojone drobno jajka.
  6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzone.

WSKAZÓWKI:

  • Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy sprawdzić poziom słoności filetów ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone, należy zalać je wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponownie spróbować. W razie konieczności wymienić mleko lub wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu, aż uzyskają odpowiedni poziom słoności, następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
  • Do przygotowania śledzi w kożuchu można użyć filetów ze śledzi w oleju, które najczęściej nadają się do bezpośredniego spożycia lub wymagają krótkiego moczenia (ok. 30 min).

SMACZNEGO!

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat