Jest jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków kulinarnych. Ma swoje muzeum, fankluby, newslettery, strony internetowe, fora dyskusyjne, sklepy i imponujące grono wielbicieli. Mało kto jednak wie, że istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków a w tym roku już po raz dwudziesty będzie obchodzone jej święto. Bohater kuchni świata – musztarda.
Trudno o lepszy pretekst i kontekst niż Światowy Dzień Musztardy, by przypomnieć wszystkim miłośnikom doskonałych smaków, że smak tkwi w szczegółach a musztarda jest jego kwintesencją. Od dwudziestu już lat miłośnicy musztardy w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzą święto swojego ulubionego dodatku. W tym roku Światowy Dzień Musztardy przypada na 7 sierpnia. I choć święto nadal największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, warto włączyć się w tą wyjątkowo smakowitą ideę i sięgnąć po ulubiony smak musztardy. A jest w czym wybierać, bo oferta KAMIS to aż 18 smaków i rodzajów musztard oraz 3 linie opakowań tych produktów. A wśród nich:
- Musztarda Sarepska – wśród innych musztard - zdecydowana faworyta. Kwintesencja tego, czym powinna i czym jest prawdziwa musztarda. Tradycyjna, wierna, niezastąpiona. Umiarkowanie ostra, gęsta, w stonowanej barwie z widocznymi ciemnymi kawałeczkami gorczycy. Po prostu doskonała.! Do wszystkiego, na każdą okazję (kulinarną)
- Musztarda Węgierska - dla wszystkich żądnych pikantnych wrażeń, za sprawą ostrej czerwonej papryki, i dobrze dobranej porcji pieprzu czarnego. Doda temperamentu sosom, dipom, ….doskonały towarzysz wędlin, mięs i serów. (MOCNA)
- Musztarda Francuska – klasyka w najlepszej wersji; grube ziarna doskonałej jakości gorczycy, harmonijna porcja przypraw Kamis i dodatek białego wina. Wytrawna i wyborna, do dań codziennych i na szczególne okazje. (ŁAGODNA)
- Musztarda Rosyjska - bezkompromisowa w kwestii smaku. Ostra i wyjątkowa jak syberyjski klimat. Idealna do pikantnych sosów i dipów a także do wędlin, mięs i serów. (MOCNA< MOCNA< MOCNA)
- Musztarda Chrzanowa – łagodny wygląd, mocna osobowość. Dla lubiących dreszczyk zaskoczenia. Na oko delikatna, gęsta, kremowa; na smak- mocna, chrzanowa, korzenno-ziołowa. Dla wszystkich o zdecydowanych upodobaniach smakowych, samotnych i pozostających w związkach
- Musztarda Czosnkowa – poczujesz, że czujesz…czosnek. Wyraźny, charakterystyczny smak i taki sam aromat, który nie sposób pomylić z innym. Doskonała do wędlin, mięs i jako dodatek do sosów na zimno. Mocny argument dla potraw bez wyrazu.
- Musztarda Delikatesowa harmonia smaku i urok tradycji. Łagodna, o gładkiej jednolitej konsystencji i wykwintnym słodkawo smaku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem ziół. Dyskretna i subtelna, delikatne podkreślenie smaku mięs, wędlin, serów.
- Musztarda Grillowa – amatorka plenerowych imprez. Doskonała do dań z rusztu, ale nie tylko. Ostra z wyboru - za sprawą czarnej gorczycy i apetyczna z wyglądu – dzięki czerwonym płatkom słodkiej papryki. Jednym słowem – bez niej ani rusz(t)!
- Musztarda Dijon produkowana jest we Francji i posiada oryginalny smak "dijon". To klasyka francuskiego smaku i kwintesencja najdoskonalszej musztardy. Tajemnicza, gładka, kremowa z typowym ostrym, wyczuwalnie słonym smaku. Dla wielbicieli oryginalnych smaków Warto mieć pod ręką, gdy gra toczy się o smak – wędlin, mięs czy serów
- Musztarda Miodowa – łagodne podejście do spraw kulinarnych. Delikatny, słodkawy smak i aromat miodu oraz garść subtelnych przypraw to jej niekwestionowane atuty. Dla smakoszy lubiących łagodne wersje kulinarnych przebojów.
- Musztarda Ognista – dla poszukiwaczy kulinarnej adrenaliny ognisty - temperament w najlepszym smaku!. Posiada mocne argumenty i iście piekielny smak. A wszystko za sprawą chili. Dobry z niej kompan zwłaszcza do łagodny potraw.
- Musztarda Bawarska o delikatnym aromacie i lekko słodkim smaku. Idealna na długie biesiadowanie przy stole powstała z połączenia starannie wyselekcjonowanych gatunków łagodnej gorczycy. To doskonały dodatek do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat do mięs..
- Musztarda Meksykańska dla wielbicieli ostrych smaków i zdecydowanych rozwiązań. Gruboziarnista z dominującą nutą pieprzu cayenne i garścią ostrych przypraw stanowi mocny akcent dań głównych. Doskonała do gorących pieczonych mięs i zimnych wędlin.
Dla koneserów linia Musztard KAMIS SPECIALITE
Musztarda Specialite z żurawiną dla miłośników wytrawnych i szlachetnych smaków. Kremowa, łagodna o lekko słodkim smaku i z dodatkiem owoców żurawiny To jedyna musztarda z żurawiną na polskim rynku. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych serwowanych zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Musztarda Specialite z płatkami wędzonej papryki dla koneserów pikantnych smaków. Lekko pikantna musztarda z płatkami czerwonej papryki, które nadają jej ciekawy wędzony posmak. Ma apetyczny, intensywny czerwono-pomarańczowy kolor. Stanowi doskonały dodatek do grillowanych potraw. Wędzona papryka świetnie komponuje się ze smakiem musztardy.
Musztarda Specialite z rodzynkami i miodem dla koneserów słodkich smaków. Łagodna musztarda o lekko słodkim smaku z dodatkiem rodzynek, miodu naturalnego i powideł śliwkowych. Ma apetyczną, kremową konsystencję. Stanowi idealny dodatek do mięs i drobiu oraz jest polecana jako składnik sosów do sałatek. Smak miodu, rodzynek i powideł wzbogaca i uszlachetnia smak musztardy.
Musztarda Specialite z czerwonym winem dla koneserów winnych dodatków. To gruboziarnista musztarda na bazie czerwonego wina o wyrafinowanym, słodko-winnym smaku. Stanowi idealny dodatek do mięs podawanych na zimno oraz wędlin, a także jest polecana jako dodatek do sosów mięsnych i do sosów sałatkowych winegret. Czerwone wino doskonale komponuje się ze smakiem musztardy.
Musztarda Specialite z curry dla koneserów kuchni orientalnej. Łagodna musztarda z dodatkiem oryginalnej mieszanki curry o orientalnym smaku i gładkiej, kremowej konsystencji. Stanowi idealny dodatek do potraw z drobiu i wieprzowiny. Jest to jedyna musztarda z curry na polskim rynku.