Syrniczki rosyjskie
Przepis na smaczne syrniczki rosyjskie.
Składniki:
- 1 jajo,
- 250g twarogu kruchego,
- 3 kopiate łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy
- Zwilżamy dłonie wodą i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy.
- Takie grube placuszki dajemy na rozgrzaną patelnię posmarowaną dobrym olejem kokosowym.
- Smażymy po 5 minut z każdej strony.
To jest przepis bazowy, ale warto eksperymentować dodając owoce lub robiąc je na wytrawnie np. z szynką, szczypiorkiem, cebulką a potem natrzeć je czosnkiem. Na słodko są pyszne same lub podane z konfiturą lub jogurtem greckim.
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. Agnieszka Brewka