Tarta szpinakowa

Przepis na tartę szpinakową.
Przepis na pyszną tartę szpinakową.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • szczypta soli.


Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i posiekane masło, wbić 2 jajka, dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie podsmażyć na maśle pokrojony czosnek, dodać szpinak i podgrzewać do rozmrożenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut do temperatury 180 stopni, po wyjęciu ciasta wyłożyć na wierzch szpinak, polać śmietanką wymieszaną z jajkiem, a na końcu pokruszyć fetą. Całość wstawić do piekarnika na 30 minut.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat