Pojęciem tym określa się dietę niskowęglowodanową polegającą na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy (wyższe stężenie ciał ketonowych we krwi). Proces ten opiera się na znacznym ograniczeniu podaży węglowodanów, a zwiększeniu tłuszczy. Organizm czerpie energię z ciał ketonowych powstających w metabolizmie tłuszczy.
Gdzie ma zastosowanie dieta ketogenna?
Dietę ketogenną stosuje się w terapii chorób nowotworowych, otyłości, cukrzycy, udarach, chorobie Parkinsona, chorobie Alzhaimera. Jednak największe efekty daje wprowadzenie tej diety u chorych na padaczkę. Po raz pierwszy użyto tej formy terapii w 1921 roku.
Zalety i wady diety
Zaletą diety jest efekt odchudzania, bo utrata wagi przychodzi w krótkim czasie i apetyt zmniejsza się. Na początku diety mogą wystąpić nudności oraz zaparcia. Ponadto ciała ketonowe przyczyniają się do nadmiernego obciążenia wątroby i nerek. Jednak przy jej dłuższym stosowaniu pojawiające się na początku zmęczenie przekształca się w przypływ energii. Nie jest to dieta do stosowania w długim okresie, a porównując wady i zalety diety ketogennej z dietą zbilansowaną warto postawić na tą drugą opcję.
Lidia Brzezicka
(lidia.brzezicka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com