Tężyczka to wzmożona pobudliwość nerwowo-mięśniowa. Charakteryzuje się ona tym, że u osób dotkniętych ta przypadłością występują niekontrolowane i silne skurcze mięśni różnych części ciała. Wpływ na pojawienie się tego stanu chorobowego mają hormony oraz niski poziom wapnia w organizmie. Objawami wzmożonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej są: mrowienie okolic ust, osłabienie, bezsenność, bóle i zawroty głowy, wzdęcia, bóle brzucha, drażliwość, drętwienia i mrowienie kończyn, drżenie rąk, stany lękowe, zaburzenia pamięci, kołatania serca, bóle w klatce piersiowej, drgawki. Nic więc dziwnego, że tężyczka często mylona jest przez lekarzy z innymi chorobami.
Wyróżniamy tężyczkę jawną i ukrytą. Ta pierwsza powiązana jest m.in. z zaburzeniami pracy hormonów. Mogą ją też powodować leki moczopędne. Ta druga może wystąpić, gdy spożywamy za mało produktów zawierających wapń. Warto wiedzieć, że tężyczka często występuje u alergików, cukrzyków i osób mających problemy z tarczycą. Alergia, cukrzyca i choroby tarczycy są bowiem czynnikami sprzyjającymi wzmożonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej.
Odkryć, że pacjent choruje na tężyczkę pomaga badanie elektromiograficzne. W diagnostyce tego stanu chorobowego stosuje się również czasem echokardiografię lub elektrokardiografię. Leczenie wzmożonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej odbywa się w szpitalu.
Aby zapobiegać pojawieniu się tężyczki, warto stosować dietę bogatą w wapń. W naszym menu nie powinno więc brakować serów, jogurtów naturalnych, kefirów,śmietany, migdałów, mleka, liści pietruszki. Wapń obecny też jest w sezamie i jarmużu.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com