TORRONE BIANCO MORBIDO
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie wkładamy do piekarnika (100°C). W robocie kuchennym ubijamy białko z małą ilością cukru. W rondelku podgrzewamy resztę cukru z wodą i dwoma łyżkami miodu na średnim ogniu. W drugim rondelku podgrzewamy resztę miodu, również na średnim ogniu. Miód musi osiągnąć 124°C, a cukier 144°C. Gdy osiągną temperaturę, dolewamy małym strumieniem miód do białka, cały czas ubijając, a następnie cukier. Dodajemy też skórkę z jednej cytryny. Wyłączamy robota kuchennego i dodajemy wszystkie bakalie, a następnie mieszamy szpatułą. W brytfance wykładamy jedną warstwę opłatka, na to masę białą i przykrywamy drugą warstwą opłatka. Nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub trzymamy w temperaturze pokojowej przez całą noc.
Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa