Wśród wypieków goszczących na naszych stołach nie powinno zabraknąć słodkości. Oprócz serników, babek i makowców przygotujmy tort, który zachwyci smakiem...
Składniki:
BISZKOPT:
DO PRZEŁOŻENIA:
DO DEKORACJI:
Przygotowanie:
BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
MASA SERKOWO-ŚMIETANOWA: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z Gruszką i Jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem Almette z Wiśnią i Żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit. Wierzch dekorujemy świeżym owocami.
Czas przygotowania: 120 min
Porcja dla 8 osób
Fot. Almette
IP