Pieczywo tostowe ma wiele zalet. Jego wielbiciele doceniają je m.in. za możliwość dłuższego przechowywania oraz wygodę. O jego popularności świadczy również wiele rodzajów pieczywa tostowego do wyboru. Wartym odnotowania jest fakt, że pieczywo tostowe dostępne jest również w sklepach ze zdrową żywnością. Powodów popularności tego pieczywa jest więcej, a jednym z nich jest to, że dobrze komponuje się z różnymi składnikami – doskonale dopełni śniadanie w brytyjskim stylu, czy pozwoli na przygotowanie zapiekanych kanapek.
Breville jest marką, która produkuje wysokiej jakości, designerskie urządzenia z zakresu małego AGD. Firma posiada w swojej ofercie szerokie portfolio tosterów i opiekaczy do tostów. Z tymi urządzeniami, przy użyciu pieczywa tostowego przygotujemy pożywne śniadanie, a żadna niespodziewana wizyta towarzyska nie będzie nam straszna. Breville przedstawia kilka przepisów, które wprowadzą nas na wyższy wymiar tostowania.
Energia na początek dnia - tosty z serem i pomidorami
Składniki:
Włącz opiekacz do kanapek Breville i pozwól mu się rozgrzać. Posmaruj z jednej strony masłem 4 kromki chleba. Następnie odwróć 2 kromki chleba tak, aby masło znalazło się na spodzie. Ułóż ser na środku chleba, pozostawiając około 1 cm odstęp wokół krawędzi, dzięki temu tosty dobrze się zamkną. Na wierzchu połóż 2-3 plasterki pomidora. Przykryj pozostałą kromką, upewniając się, że strona posmarowana masłem znajduje się na wierzchu. Ostrożnie włóż kanapki do opiekacza i zamknij pokrywę. Zapiekaj przez około 6-7 minut, aż tosty będą zarumienione i chrupiące. Ostrożnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.
Idealne na niespodziewaną wizytę znajomych - tosty z serem pleśniowym, gruszką i karmelizowanym orzechami włoskimi
Składniki:
Postaw małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło, cukier i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą, po czym zmniejsz ogień, aby lekko skarmelizować cukier. Następnie, ciągle mieszając, dodaj orzechy, które po zrumienieniu zdejmij z ognia i ostudź. Podłącz opiekacz do kanapek Breville, aby się nagrzał. Posmaruj masłem 4 kromki chleba tylko z 1 strony. Rozpocznij składanie kanapek, upewniając się, że wokół zewnętrznej powierzchni chleba pozostawiasz 1 cm, aby tosty odpowiednio zapiekły się na brzegach. Dodaj ser, plasterki gruszki i posyp orzechami włoskimi. Przykrywając kanapki pozostałymi kromkami chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry. Ostrożnie włóż do opiekacza kanapki i zamknij pokrywę. Tostuj ok. 7-8 minut do zarumienienia i chrupkości. Ostrożnie wyjmij kanapki i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.
Na męskie, wieczorne rozmowy - tosty barbecue z szarpaną wieprzowiną
Składniki:
Rozgrzej opiekacz Breville, a tosty z jednej strony posmaruj masłem. Nałóż nadzienie do tostów, pamiętając o pozostawieniu 1 cm odstępu od brzegów kromki, tak by tosty dobrze się zgrzały. Przykryj kanapkę drugą kromką chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry. Ułóż tosty w opiekaczu i zamknij. Opiekaj ok. 7-8 minut aż chleb ładnie się zarumieni i będzie chrupki. Delikatnie wyjmij tosty z opiekacza i pozwól im ostygnąć przed zjedzeniem.
Fot. Newell Brands
Informacja prasowa