Tosty dobre na wszystko

Trzy pomysły na tosty - przepisy kulinarne.
Pieczywo tostowe i opiekacz zapewnią smaczne śniadanie, czy też pozwolą przygotować smaczne przekąski, gdy z niezapowiedzianą wizytą odwiedzą nas znajomi. Breville – producent wysokiej jakości sprzętów małego AGD, w tym opiekaczy, przedstawia kilka propozycji na tosty pełne smaków.

Pieczywo tostowe ma wiele zalet. Jego wielbiciele doceniają je m.in. za możliwość dłuższego przechowywania oraz wygodę. O jego popularności świadczy również wiele rodzajów pieczywa tostowego do wyboru. Wartym odnotowania jest fakt, że pieczywo tostowe dostępne jest również w sklepach ze zdrową żywnością. Powodów popularności tego pieczywa jest więcej, a jednym z nich jest to, że dobrze komponuje się z różnymi składnikami – doskonale dopełni śniadanie w brytyjskim stylu, czy pozwoli na przygotowanie zapiekanych kanapek.

Breville jest marką, która produkuje wysokiej jakości, designerskie urządzenia z zakresu małego AGD. Firma posiada w swojej ofercie szerokie portfolio tosterów i opiekaczy do tostów. Z tymi urządzeniami, przy użyciu pieczywa tostowego przygotujemy pożywne śniadanie, a żadna niespodziewana wizyta towarzyska nie będzie nam straszna. Breville przedstawia kilka przepisów, które wprowadzą nas na wyższy wymiar tostowania.

Energia na początek dnia - tosty z serem i pomidorami

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • Miękkie masło
  • 2 plasterki sera cheddar, około 40g
  • 1 średni pomidor pokrojony w plasterki

Włącz opiekacz do kanapek Breville i pozwól mu się rozgrzać. Posmaruj z jednej strony masłem 4 kromki chleba. Następnie odwróć 2 kromki chleba tak, aby masło znalazło się na spodzie. Ułóż ser na środku chleba, pozostawiając około 1 cm odstęp wokół krawędzi, dzięki temu tosty dobrze się zamkną. Na wierzchu połóż 2-3 plasterki pomidora. Przykryj pozostałą kromką, upewniając się, że strona posmarowana masłem znajduje się na wierzchu. Ostrożnie włóż kanapki do opiekacza i zamknij pokrywę. Zapiekaj przez około 6-7 minut, aż tosty będą zarumienione i chrupiące. Ostrożnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.

Idealne na niespodziewaną wizytę znajomych - tosty z serem pleśniowym, gruszką i karmelizowanym orzechami włoskimi

Składniki:

  • Garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • 15g masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 kromki białego chleba tostowego
  • 70g sera pleśniowego typu blue
  • 1 gruszka, pokrojona w cienkie plasterki

Postaw małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło, cukier i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą, po czym zmniejsz ogień, aby lekko skarmelizować cukier. Następnie, ciągle mieszając, dodaj orzechy, które po zrumienieniu zdejmij z ognia i ostudź. Podłącz opiekacz do kanapek Breville, aby się nagrzał. Posmaruj masłem 4 kromki chleba tylko z 1 strony. Rozpocznij składanie kanapek, upewniając się, że wokół zewnętrznej powierzchni chleba pozostawiasz 1 cm, aby tosty odpowiednio zapiekły się na brzegach. Dodaj ser, plasterki gruszki i posyp orzechami włoskimi. Przykrywając kanapki pozostałymi kromkami chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry. Ostrożnie włóż do opiekacza kanapki i zamknij pokrywę. Tostuj ok. 7-8 minut do zarumienienia i chrupkości. Ostrożnie wyjmij kanapki i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem.

Na męskie, wieczorne rozmowy - tosty barbecue z szarpaną wieprzowiną

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • Masło
  • 80 g szarpanej wieprzowiny w sosie bbq
  • 70 g sera Ementaler
  • Opcjonalnie 4 kawałki papryczki jalapeno
  • Do podania z żółtą musztardą i ogórkiem konserwowym

Rozgrzej opiekacz Breville, a tosty z jednej strony posmaruj masłem. Nałóż nadzienie do tostów, pamiętając o pozostawieniu 1 cm odstępu od brzegów kromki, tak by tosty dobrze się zgrzały. Przykryj kanapkę drugą kromką chleba, upewnij się, że strona z masłem jest skierowana do góry. Ułóż tosty w opiekaczu i zamknij. Opiekaj ok. 7-8 minut aż chleb ładnie się zarumieni i będzie chrupki. Delikatnie wyjmij tosty z opiekacza i pozwól im ostygnąć przed zjedzeniem.

Fot. Newell Brands
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat