Odbywa się to z korzyścią zarówno dla naszego zdrowia, jak i kondycji planety. Co ważne, dołączając do Veganuary, nie musimy wprowadzać drastycznych zmian w swoim żywieniu i od razu całkowicie „przechodzić na weganizm” - nawet niewielkie, stopniowe zmiany w naszym jadłospisie mają znaczenie. Jak to zrobić? Pomysłów może być co najmniej kilka. Wystarczy, że w konkretny dzień lub dni tygodnia będziemy jeść wyłącznie posiłki oparte na składnikach roślinnych. Inną opcją jest praktykowanie roślinnych śniadań lub kolacji. A może po prostu zaczniemy kupować więcej warzyw, a konkretne produkty zwierzęce sukcesywnie zastępować ich roślinnymi odpowiednikami? Każdy sposób jest dobry i każdy może być realizacją roślinnego wyzwania w ramach Veganuary!
Tosty z domowym ketchupem z cukinii
- Czas przygotowania: 50 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie plastrów Violife Cheddar
- 8 kromek chleba pszennego lub razowego
- 250 g octu z białego wina
- 250 g cukru
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka kurkumy w proszku
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej (rozmieszana w 50 ml wody)
- 1 łyżka soli
- pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić ketchup z cukinii, w średnim garnku podsmaż cebulę na oliwie, do miękkości.
- Dodaj pozostałe warzywa i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj ocet, cukier, kurkumę i dopraw. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodaj wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą, a następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy zawartość naczynia ostygnie, zblednuj ją, by otrzymać gładki ketchup. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce.
- Aby przygotować tosty, na każdą kromkę chleba połóż plaster Violife Cheddar. Na wierzch daj kolejną kromkę chleba i umieść w opiekaczu do tostów lub połóż na patelnię grillową. Opiekaj po 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor i do uzyskania chrupkości.
- Przekrój tosta na pół i podawaj razem z ketchupem z cukinii.
Fot. VIOLIFE
Informacja prasowa