Trufle z makiem BackMit i pomarańczą

Przepis na świąteczne trufle.
Niby niewielkie, a takie pyszne! Makowe kuleczki z dodatkiem daktyli to niecodzienny deser i nietuzinkowa dekoracja stołu nie tylko od święta. Smacznego!

Składniki:

  • 100 g maku BackMit
  • 100 ml gorącego mleka
  • 100 g daktyli
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Polewa:

  • 30 g czekolady mlecznej bez cukru
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 5 g oleju kokosowego
  • 15 g białej czekolady bez cukru

Wykonanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
  2. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj.
  3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj kuleczki i odstaw do zamrażarki na 15-20 minut.
  5. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym.
  6. Zamocz schłodzone trufle w polewie czekoladowej.
  7. Białą czekoladę rozpuść i udekoruj nią wierzch trufli.
  8. Udekoruj startą skórką z pomarańczy.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat