W poszukiwaniu chłodu

Sałatka z serem feta - przepis kulinarny.
Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki.

W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające. Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg - producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży. Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np. ogórki (96% wody), sałatę (95%), rzodkiewkę (95%), pomidora (95%), szpinak (91%) czy marchew (87%). Z owoców wybierajmy zaś arbuza (93%), pomarańcze (87%), truskawki (92%), ananasa (87%) oraz maliny (87%). Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – dodaje ekspert. W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy. Nie zapominajmy także o  świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej. Przykładowo w nowej linii wegańskich, zimnotłoczonych soków i smoothies HPP marki Eisberg znajdziemy aż sześć zróżnicowanych wersji smakowych, opartych wyłącznie o mieszanki soków, przecierów owocowych i soków warzywnych – podsumowuje Katarzyna Głębocka.

Sałatka z serem feta

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki Fitness mix
  • 1 pomarańcza
  • pół gruszki
  • 10 dkg sera feta

Dressing:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

Fot. Eisberg
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat