Wegańska kuchnia bezglutenowa

Dieta bezglutenowa - to całkiem proste.
Od kilku lat jednym z utrzymujących się trendów kulinarnych jest kuchnia roślinna. Coraz więcej osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa i nabiału ze względu na swoje zdrowie i los naszej planety.

O kuchni bezmięsnej, wegańskiej wiemy już wiele, jednak pewna część wegan nie może także spożywać glutenu, a to już wyższa poprzeczka. Przedstawiamy kilka bezglutenowych, roślinnych inspiracji na pyszne, zimowe dni.

Kuchnia roślinna odbierana jest coraz częściej jako zdrowsza alternatywa dla tłustych mięsnych dań. Nie inaczej jest z produktami bezglutenowymi, idącymi często w parze z roślinnymi. Na sklepowych półkach dostrzegamy stałe nowości i poszerzaną ofertę marek spożywczych o artykuły i gotowe dania bez glutenu. Rośnie także świadomość zmiany nawyków żywieniowych na produkty lżejsze, z mniejszą ilością węglowodanów, a więc mniejszą ilość produktów pszennych. Przejście na dietę wegańską bezglutenową jest konieczne u wegan, którzy są chorzy na celiakię, uczuleni na gluten, bądź nie tolerują tego białka. Jeśli jednak nie zmusza nas stan zdrowia, a chcemy ograniczyć lub wyeliminować gluten i tłuszcze odzwierzęce, możemy zacząć od jednego lub dwóch dni roślinnych bezglutenowych w tygodniu, aby przyzwyczajać organizm do nowej diety. Co możemy przygotować, aby było smacznie, naturalnie i bezglutenowo?

Roślinne śniadania
Na dobry początek dnia warto pomyśleć o sycącym i dodającym energii śniadaniu. Osoby będące na diecie roślinnej i bezglutenowej na pewno docenią treściwe musli podawane z wybranym napojem roślinnym, na przykład sojowym. Taki posiłek nie tylko umili nam poranek swoim smakiem, ale też doda energii i dostarczy nam wielu potrzebnych składników odżywczych jak błonnik, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B.

– Musli owsiane jest coraz chętniej wybierane na sycące śniadanie. Jest szybkie, zdrowe i daje nam zastrzyk energii potrzebnej we wczesnych godzinach. Musli jest bogate w węglowodany dzięki zawartości różnych dodatków w postaci suszonych owoców, daktyli i orzechów, które uwalniane są stopniowo, dlatego sycą na naprawdę długi czas. Z wykorzystaniem ulubionego napoju roślinnego są nie tylko wegańskie, ale również bezglutenowe i bez laktozy – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio

Musli z powodzeniem możemy zastąpić również kaszą jaglaną, jeśli chcemy spróbować czegoś nowego. W tym celu potrzebujemy ugotowanej na napoju ryżowo-kokosowym i zblendowanej kaszy jaglanej, łyżeczki miodu i wybranych świeżych owoców, na przykład borówek, malin i bananów. Jaglanka, podobnie jak owsiane musli, to pożywne śniadanie pełne sycących węglowodanów, uciszających głód na dłuższy czas.

Wegańska kuchnia włoska
Dania prosto z Włoch mają swoich fanów na całym świecie. Pizza, makarony pod każdą postacią czy słone wypieki są smaczne, treściwe i – jeśli przygotujemy je z odpowiednich składników – dietetyczne. Jednak jak odnaleźć się we włoskim świecie pełnym mąki i produktów odzwierzęcych, by uniknąć glutenu, nabiału i mięsa? To bardzo proste. Tradycyjne ciasto do pizzy przygotujemy z bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy. Do tego sos pomidorowy doprawiony bazylią i czosnkiem, wegańska mozzarella, wybrane warzywne składniki i gotowe. Z tej samej mieszanki mąk przygotujemy pulchną foccacię – włoski chlebek, wzbogaconą rozmarynem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na deser polecamy wegańską panna cottę na napoju migdałowym, słodzoną ksylitolem i roślinną wersją żelatyny – agarem. Dzięki temu panna cotta wyjdzie idealnie sprężysta i delikatna.

Kuchnie wegańska z bezglutenową tylko z pozoru brzmią na trudne do przygotowania. Z odrobiną inspiracji i odpowiednich produktów przeznaczonych dla wegan i nieposiadających glutenu w składzie można wyczarować pyszne, łatwe i oryginalne dania, a także tak samo smaczne odpowiedniki klasycznych potraw mącznych i mlecznych.

Fot. Ocelio
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat