Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

Przepis na wegańską czekoladę ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami.
1 czekolada | Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • ⅓ szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 3 większe łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 4 niepełne łyżki syropu klonowego
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
  • ½ szklanki migdałów
  • około ½ szklanki dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
  • ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina soli


Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!

Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!      

Przepis autorstwa erVegan

Fot. Prunes from California
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat