Wegański budyń
Kasza, choć towarzyszy nam głównie w porze obiadowej, równie smacznie sprawdzi się jako baza deseru z truskawkami i granolą. W tej postaci to prosty i szybki sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie sposób mu się oprzeć, bo nie tylko doskonale smakuje, ale również przyjemnie chłodzi i zapewnia poczucie sytości na długi czas wakacyjnej zabawy!
Składniki (2–4 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- woda Mama i ja
- 2–3 łyżki karobu lub kakao
- 5–6 łyżek śmietanki kokosowej
- słodzik, według uznania (cukier, erytrol, ksylitol, syrop klonowy)
- 400 g truskawek
- granola, np. z orzechami, bakaliami
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę na wodzie Mama i ja według zaleceń producenta.
- Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, zachowując wodę do ewentualnego rozcieńczenia budyniu.
- Zmiksuj lub zblenduj kaszę dodając śmietanki. Następnie dodaj karob lub kakao oraz słodzik. Zmiksuj ponownie.
- Jeżeli budyń jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go pozostałą wodą.
- Umyte truskawki odszypułkuj i zmiksuj. Możesz dosłodzić je według własnych preferencji.
- Przełóż budyń do małych miseczek lub słoiczków, a następnie wylej na niego mus truskawkowy. Gotowy deser włóż na min. 20 minut do lodówki.
- Po tym czasie posyp wierzch deseru granolą i jeśli chcesz, udekoruj owocami.
Fot. WOSANA
Informacja prasowa