Wegańskie ciasto mech

Przepis na ciasto mech z owocami liofilizowanymi KRESTO
Wegańskie, pyszne, pożywne i kolorowe! Ciasto mech – przepis na udany wielkanocny wypiek. Danie idealne również dla dzieci – obok owoców przemycicie w nim również szpinak, który w tym wydaniu z pewnością im posmakuje. Całość zdobią chrupiące owoce liofilizowane 100% owocu od KRESTO. Pycha!

Wegańskie ciasto mech z owocami liofilizowanymi KRESTO

Składniki (tortownica 24 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 140 g szpinaku
  • 100 g banana
  • sok z połówki cytryny
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 650 g malin mrożonych
  • 125 ml wody
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 6 g agaru
  • 300 g śmietanki roślinnej 31%
  • 2 łyżki cukru (do kremu)
  • owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny

Wykonanie:

  1. Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut.
  3. Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch.
  4. ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  5. Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia.
  6. Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym.
  7. Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat