Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 140 gramów
• drobny cukier do wypieków - 250 gramów
• jajka - 2 sztuki
• ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
• mąka - 220 gramów
• kakao - 60 gramów
• śmietanka - 200 mililitrów
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• soda oczyszczona - 0.75 łyżeczki
• mleczna czekolada - 100 gramów
• płatki kukurydziane - 65 gramów
• mleczna czekolada - 95 gramów
• różne czekoladki z bombonierki - 125 gramów
• czekoladowe jajeczka
• wiórki z białej czekolady - 20 gramów
Sposób przygotowania:
1. Natłuść formę i oprósz mąką.
2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.
3. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
4. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
5. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
6. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
7. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.
ip
fot. Kasia