W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Wielkanocne ciasto czekoladowe

Opublikowano: 2017-04-14
Przepis na ciasto czekoladowe z dekoracją wielkanocną.

Składniki:

•    Kostka do pieczenia Kasia - 140 gramów
•    drobny cukier do wypieków - 250 gramów
•    jajka - 2 sztuki
•    ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
•    mąka - 220 gramów
•    kakao - 60 gramów
•    śmietanka - 200 mililitrów
•    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
•    soda oczyszczona - 0.75 łyżeczki
•    mleczna czekolada - 100 gramów
•    płatki kukurydziane - 65 gramów
•    mleczna czekolada - 95 gramów
•    różne czekoladki z bombonierki - 125 gramów
•    czekoladowe jajeczka
•    wiórki z białej czekolady - 20 gramów

Sposób przygotowania:

1.    Natłuść formę i oprósz mąką.
2.    W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.
3.    Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
4.    Przełóż ciasto do ostygnięcia.
5.    Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
6.    Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
7.    Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

ip

fot. Kasia




Społeczność
Reklama