Wielkanocny żurek na szynce

Żurek na szynce - przepis.
Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej.

Żurek na szynce

Składniki:

  • 0,5 litra gotowego zakwasu na żur
  • 200 ml śmietany 12%
  • 500 g szynki z wędzarni firmy Konspol
  • ½ łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg żeberek
  • pietruszka
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy żeberka przez około 15 minut. Szynkę i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni do zarumienia i wrzucamy do garnka.  Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Wywar zalewamy zakwasem, dodajemy pietruszkę, czosnek i gotujemy przez około godzinę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Zostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Przy serwowaniu żurku dodajemy do niego przekrojone na pól jajka na twardo oraz chrzan wedle uznania.

Fot. Konspol
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat