Wieprzowina w gruzińskiej odsłonie

Odżachuri - przepis kulinarny.
Kuchnia gruzińska jest niewątpliwie jedną z tych najbardziej aromatycznych i smakowitych. Uwielbiamy nie tylko chaczapuri czy chinkali, ale również soczyste mięso w różnych odsłonach.

Propozycją łatwego w przygotowaniu dania, które stanowi kwintesencję gruzińskiego smaku, jest odżachuri. Podstawowymi składnikami odżachuri są: pieczone mięso, ziemniaki oraz cebula, jednak nie musisz się do nich ograniczać i możesz skorzystać z naszych propozycji na urozmaicenie tego dania. Odżachuri  z pewnością może grać pierwsze skrzypce na rodzinnym obiedzie. Zatem jak je przygotować?

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 kg wieprzowiny (średnio tłustej)
  • 500g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 granatu
  • Sól i pieprz
  • Świeże listki kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania tego dania niezbędna będzie patelnia żeliwna lub z grubym dnem. Rozgrzej ją dużym ogniu, następnie połóż na nią mięso. Zacznij od kawałków, które posiadają najwięcej tłuszczu. Mięso zarumień (powinno smażyć się około 6 minut). Następnie przełóż je do miski.
  2. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, usmaż pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Dodaj ją do mięsa i na tę samą patelnię wyłóż obrane, pokrojone na grube kawałki ziemniaki oraz posiekaną w paski paprykę i podsmaż przez kilka minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną. Następnie mięso i cebulę wyłóż z powrotem na patelnię, na której znajdują się warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Posyp solą i pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez chwilę na średnim ogniu, mieszając danie co jakiś czas.
  3. Przed podaniem udekoruj odżachuri za pomocą pestek granatu i świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie czerwonego półwytrawnego wina Marani Gemieri.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat