Wiosenny Poke Bowl z makaronem udon i kurczakiem
25 MINUT | 1 PORCJA | ŁAGODNE
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu udon
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka białego i czarnego sezamu
- 20 g szpinaku
- 60 g blanszowanego brokuła
- 60 g marchewki, pokrojonej w
- cienkie paseczki
- 0,5 czerwonej cebuli
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
SOS
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżeczki sos ostrygowego
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
- Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytryny.
- W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
- Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.
Fot. House of Asia
Informacja prasowa