Witaminy, których organizm potrzebuje zimą

Opublikowano: 2018-12-05
Dostarcz w zimę witaminy do organizmu.
Duże ochłodzenie, deszcz, śnieg i wiatr, a także szare i krótkie dni przyczyniają się do pogorszenia odporności, a także ogólnego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego.

Jak zatem zadbać o swój organizm przez czas jesieni i zimy? Skutecznym rozwiązaniem jest przyjmowanie odpowiednich witamin, zarówno w postaci warzyw i owoców, jak i suplementów diety, które uzupełnią niedobory.

Witamina C

Najlepszy sposób na poprawienie odporności i wzmocnienie organizmu. Jej brak objawia się przede wszystkim bladą cerą oraz zmęczeniem. Jak ją przyswajać? Skuteczne będzie spożywanie cytrusów w każdej postaci, zarówno w sałatkach, jak i w sokach. Cennym źródłem witaminy C są również szpinak oraz czerwona papryka. Warto również z umiarem spożywać kiszonki. Co ciekawe, świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu witaminy C jest korzystanie z mrożonek. Podczas zamrażania warzyw i owoców ulatnia się tylko 20% witaminy,, a odpowiednia obróbka później pozwoli zachować jej jak najwyższą wartość. Należy wiedzieć, że powolne rozmrażanie temu nie sprzyja. Jeśli mamy problem z dostarczaniem witamin z dietą to można nabyć preparaty witaminowe jak https://www.allecco.pl/preparaty-witaminowe.html choć to nie zwalnia z konieczności dbania o dobre odżywianie.

Witamina E

Ma duży wpływ na zwiększenie odporności, choć jej głównym zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej kondycji skóry. Witamina E nawilża ją, co w sezonie zimowym jest niezwykle istotne. Podczas chłodnych i krótkich dni większość czasu spędzana jest w ogrzewanych pomieszczeniach, które sprawiają, że skóra się przesusza. Witaminę E dostarczyć sobie można, poprzez wykorzystywanie w posiłkach olei rzepakowych i słonecznikowych, orzechów i awokado.

Witamina B

Korzystnie wpływa na samopoczucie, dlatego przyjmowanie jej w odpowiednich ilościach z pewnością uchroni przed jesienną i zimową chandrą. Wspomaga układ odpornościowy i nerwowy. Działają antydepresyjnie i zmniejszają poziom stresu. Najwięcej witaminy B znajduje się w bananach, mięsie, rybach, produktach pełnoziarnistych, nabiale, awokado, morelach, sezamie i fasoli.

Witamina D

W sezonie letnim organizm produkuje witaminę D dzięki słońcu. Zimą konieczne jest uzupełnienie powstającego niedoboru albo poprzez odpowiednia suplementację albo poprzez spożywanie określonych produktów. Jej zadaniem jest wspomaganie pracy układu odpornościowego oraz wchłanianie się wapnia i fosforu. Witaminę D dostarczą nam śledzie, karpie, nabiał, wątróbka, jajka.

Żelazo, selen i cynk

Składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomagające koncentrację, a także poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci. Ich źródłami są ryby, produkty pełnoziarniste, czerwone mięso, fasola, szpinak, kasza gryczana, brokuły, pestki dyni.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat