Woreczki ze smażonym tofu w sosie z czerwonego curry
Poziom trudności: łatwy
Czas gotowania: 20 minut
SKŁADNIKI dla 4 osób
- 50 g twardego tofu, pociętego na małe kostki
- 5 tajskich szalotek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka tajskiej pasty z czerwonego curry
- 165 ml mleka kokosowego
- 50 g siekanych grzybów
- 3 łodyżki kolendry, pokrojone w plasterki
- Garść siekanej świeżej kolendry
- Skórka i sok z pół limonki
- 2 łyżeczki utartego cukru palmowego
- 4 łyżeczki smażonych krążków cebulowych
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- Do przygotowania woreczków:
- Pół opakowania arkuszy dużego ciasta na sajgonki (21,5x21,5 cm)
- Szczypiorek do związania pakunków
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać olej na patelni.
- Smażyć tofu aż zbrązowieje i będzie chrupkie, a następnie zdjąć je z patelni i włożyć do miski.
- Na tym samym oleju zesmażyć szalotkę i imbir aż staną się chrupkie.
- Dodać pastę z czerwonego curry.
- Zmiksować pastę razem z mlekiem kokosowym i gotować mieszankę na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Dodać grzyby i łodyżki kolendry.
- Do miski z tofu dodaj posiekane liście kolendry i smażone krążki cebulowe.
- Polać sokiem z limonki i posypać jej tartą skórką.
- Do miski z tofu dodać przygotowany sos.
- Polać sokiem z limonki i posypać jej tartą skórką.
- Aby przygotować woreczki, należy nałożyć przygotowaną mieszankę z tofu na arkusz ciasta do sajgonek, uformować woreczek i związać szczypiorkiem.
- Włożyć przygotowane woreczki do piekarnika i piec przez 10 minut aż osiągną złoto-brązowy kolor i staną się chrupiące.
Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Fot. Polsat Food Network
IP