Woreczki ze smażonym tofu w sosie z czerwonego curry

Przepis na woreczki ze smażonym tofu w sosie z czerwonego curry.
Poziom trudności: łatwy
Czas gotowania: 20 minut


SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 50 g twardego tofu, pociętego na małe kostki
  • 5 tajskich szalotek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka tajskiej pasty z czerwonego curry
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 50 g  siekanych grzybów
  • 3 łodyżki kolendry, pokrojone w plasterki
  • Garść siekanej świeżej kolendry
  • Skórka i sok z pół limonki
  • 2 łyżeczki utartego cukru palmowego
  • 4  łyżeczki smażonych krążków cebulowych
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • Do przygotowania woreczków:
  • Pół opakowania arkuszy dużego ciasta na sajgonki (21,5x21,5 cm)
  • Szczypiorek do związania pakunków


Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać olej na patelni.
  2. Smażyć tofu aż zbrązowieje i będzie chrupkie, a następnie zdjąć je z patelni i włożyć do miski.
  3. Na tym samym oleju zesmażyć szalotkę i imbir aż staną się chrupkie.
  4. Dodać pastę z czerwonego curry.
  5. Zmiksować pastę razem z mlekiem kokosowym i gotować mieszankę na wolnym ogniu przez 5 minut.
  6. Dodać grzyby i łodyżki kolendry.
  7. Do miski z tofu dodaj posiekane liście kolendry i smażone krążki cebulowe.
  8. Polać sokiem z limonki i posypać jej tartą skórką.
  9. Do miski z tofu dodać przygotowany sos.
  10. Polać sokiem z limonki i posypać jej tartą skórką.
  11. Aby przygotować woreczki, należy nałożyć przygotowaną mieszankę z tofu na arkusz ciasta do sajgonek, uformować woreczek i związać szczypiorkiem.
  12. Włożyć przygotowane woreczki do piekarnika i piec przez 10 minut aż osiągną złoto-brązowy kolor i staną się chrupiące.

Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat