Wytrawne klopsiki w sam raz na jeden gryz
Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
- Ilość porcji: 4
- Czas przygotowania: 20 min
- Poziom: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
- 125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- 1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C
- Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso” wokół sera na kształt kulki.
- Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
- Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
- Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.
Fot. Nestlé
Informacja prasowa