Z musztardami KAMIS dookoła świata

Kulinarna podróż dookoła świata z musztardami KAMIS.
Smaków musztard KAMIS tyle, ile gustów kulinarnych – jest i miodowa słodycz, i prawdziwie rosyjski temperament, węgierska pikanteria papryki i francuska klasyka i mnóstwo, mnóstwo innych.

Wystarczy fantazja kulinarna i jedna z nich… Zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata.

Gorący Meksyk i klasyczna Francja
Meksyk. Kraj o bogatej historii i wyrafinowanej kuchni, która jest odzwierciedleniem gorących temperamentów jego mieszkańców. Dominują tu pikantne dania, doprawione dużą ilością chili, pieprzu i papryki, której to odmian Meksykanie znają ponad tysiąc. Ognisty charakter kuchni kryje w sobie Musztarda Meksykańska KAMIS. To gruboziarnista, ostra musztarda dodatkiem pieprzu cayenne i starannie dobranej kompozycji aromatycznych przypraw. Dedykowana miłośnikom zdecydowanego smaku i kuchni meksykańskiej. Ostra i wyrazista Musztarda Meksykańska KAMIS jest doskonałym dodatkiem do grillowanych i pieczonych mięs, wędlin oraz sosów do sałatek.

Kto nie gustuje w mocnych smakach kuchni meksykańskiej, może sięgnąć po ‘klasykę gatunku’ – Musztardę Dijon oraz Musztardę Francuską.

Dijon to bezdyskusyjnie najsłynniejsza musztarda na świecie. Produkuje się ją niezmiennie od lat według tej samej, oryginalnej receptury, z najlepszych ziaren gorczycy oczywiście w rejonie Dijon. Niesłychanie ważny jest proces produkcji, mieszania składników, leżakowania i przechowywania gotowej musztardy, ale nade wszystko ważny jest wybór podstawowego składnika musztardy – gorczycy. Tylko takie restrykcyjne przestrzeganie receptury i produkcji gwarantują, że produkt jest unikalny i zasługuje na markę „dijon”. Tak jak Musztarda Dijon Kamis.

Miłośnicy kuchni francuskiej w obowiązkowym repertuarze posiadają Musztardą Francuską. To klasyka w najlepszej wersji, pełnoziarnista o niepowtarzalnym aromacie uzyskanym dzięki zastosowaniu najwyższej jakości gorczycy, białego wina i starannie dobranych przypraw; wyrafinowany dodatek do drobiu, wędlin, serów i derssingów. Wytrawna i wyborna do dań codziennych i na szczególne okazje.

Rosyjskie klimaty kontra Bawarska tradycja
Kuchnia rosyjska, choć nieco ‘ciężka’, smakuje wybornie. Do ulubionych potraw należą bliny, śmietana i syte dania mięsne, doskonałe zimą. W lecie natomiast w wielkim wyborze pojawiają się barwne i smaczne sałatki oraz zakuski (przekąski). Idealnym dodatkiem oddającym klimaty kuchni rosyjskiej jest Musztarda Rosyjska KAMIS. To wyjątkowo ostry smak, wyłącznie dla wielbicieli iście pikantnych potraw. Gładka o apetycznym kolorze Musztarda Rosyjska Kamis jest idealna do pikantnych sosów i dipów a także do wędlin, mięs i serów.

Słodko-pikantna, kremowa, z drobinkami ciemnej gorczycy - Musztarda Bawarska KAMIS jest przeciwieństwem ostrego smaku Musztardy Rosyjskiej.

Bawarczycy posiadają prostą, ale i oryginalną kuchnię. Podstawowym składnikiem jest mięso - opiera czyli wieprzowina, baranina i dziczyzna. To także kiełbasy pod każdą postacią, kilka rodzajów knedli (z boczkiem, szpinakiem, serem), a także sałatki i sery (owcze, kozie i z mleka krowiego), ale bezwzględnie króluje Weiswurst, czyli biała kiełbasa wyrabiana według starych bawarskich receptur. W całym landzie podaje się ją na gorąco wraz ze słodką musztardą i breclem.

Charakter tej kuchni oddaje Musztarda Bawarska KAMIS. Posiada gruboziarnistą strukturę oraz wyrafinowany smak i aromat. Delikatna miodowa nuta nadaje jej łagodny smak, a bogactwo ziół i przypraw sprawia, że polecana jest szczególnie do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat do mięs

Polak – Węgier dwa bratanki
Polacy uwielbiają Sarepską. Nie tylko za smak, ale również z sentymentu, przywiązania i tradycji. Niezaprzeczalnie to najważniejsza dla nas musztarda i synonim całej kategorii.

Kremowa, o stonowanej barwie z apetycznymi drobinkami gorczycy, o umiarkowanie ostrym, tradycyjnym smaku. Najbardziej musztardowa z musztarda Musztarda Sarepska KAMIS.

Przewrotnie, Musztarda Sarepska niewiele ma wspólnego z Musztardą Węgierską. Węgrzy słyną z dobrej kuchni, gulaszu i zupy rybnej i dań z dużą ilością ostrej papryki. To właśnie papryka nadaje madziarskim potrawom charakterystycznie, niesłychanie pikantnego smaku i intensywnego aromatu. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości zarówno pod postacią świeżych owoców tego warzywa, jak i przyprawy. Najsłynniejszymi i zarazem najbardziej cenionymi odmianami papryki są: sygietyńska i kolczańska. Najostrzejszą jest papryka czereśniowa. Ważną rolę odgrywają również cebula i czosnek, a ich kompanem podczas przygotowywania potraw są równie powszechne pomidory, dodawane głównie do dań duszonych.

Musztarda Węgierska, to odpowiedź na potrzeby tamtejszej kuchni, dodatek, który idealnie pasuje do charakteru regionalnych dań. Gładka konsystencja i atrakcyjny wygląd stanowią oryginalne połączeni nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Wzbogacona papryką w płatkach odzwierciedla wpływ kuchni węgierskiej. Musztarda Węgierska polecana jest do tłustych potraw z grilla oraz pieczonych mięs, dla wszystkich żądnych pikantnych wrażeń, za sprawą ostrej czerwonej papryki i dobrze dobranej porcji pieprzu czarnego. Doda temperamentu sosom, dipom. Doskonały towarzysz wędlin i mięs.

Chrzanowa, Czosnkowa, Delikatesowa, Francuska, Miodowa, Ognista, Węgierska, Dijon, Meksykańska, Bawarska, Rosyjska, Grillowa, Sarepska, 185 g, cena na półce: 2,59 zł

Musztardy w wygodnych opakowaniach: Chrzanowa, Delikatesowa, Grillowa, Rosyjska, Sarepska, 290 g, cena na półce: 3,82 zł

Musztardy Specialite: z żurawiną, z płatkami wędzonej papryki, z curry, z czerwonym winem, z rodzynkami i miodem, 125 g, cena na półce: 5,13 zł




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat