Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól kuchenną?
Pewnie znalazłoby się sporo osób, które po przeczytaniu tytułu tego artykułu stwierdziłoby, że zdrowie zdrowiem, ale za nic nie porzuciłyby dodawania soli do ulubionych potraw.

Gros z nich zapewne wie, że nadmiar soli kuchennej, czy inaczej zwanej warzonej, może powodować powstawanie chorób tzw. cywilizacyjnych - problemów z sercem, nadciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody w organizmie, zwiększanie ryzyka wystąpienia osteoporozy, itd. Ich przyczyną jest duża zawartość sodu w tej soli. Dzienna dawka soli kuchennej nie powinna przekroczyć płaskiej łyżeczki od herbaty, czyli mniej więcej 4-6 g.

Zwykłą sól można śmiało zastąpić innymi jej rodzajami, o lepszych właściwościach dla ludzkiego organizmu.

Sól morska
Powstaje w procesie odparowania wody morskiej pobranej z dna mórz i oceanów. Jest prawdziwą kopalnią składników aktywnych. Ze względu na to, że nie jest oczyszczana, zawiera prawie wszystkie pierwiastki występujące na ziemi, mnóstwo mikroelementów i zdecydowanie mniej sodu niż sól kuchenna. Sól morska ma jeszcze jedną przewagę nad kuchenną, w niej naturalnie występuje jod, nie musi być on specjalnie dodawany, jak w tej drugiej. Dzienna zalecana dawka spożycia tej soli wynosi ok. 5 g. Najlepszego gatunku sól morska to taka, która w składzie zawiera nie więcej niż 30% chlorku sodu.

Sól himalajska
Wydobywana jest w naturalny sposób na głębokości 400-600 m w Himalajach. Jest to najczystsza postać soli, ponieważ jest ona pozostałością pierwotnych mórz wysuszonych słońcem. W wyniku obecności w niej ponad 80 mikro- i makroelementów zyskała delikatny różowy kolor. Jest najzdrowszą postacią soli, spożywając ją można uzupełnić niedobory składników aktywnych w codziennej diecie. Ponadto nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi, nie jest produktem rafinowanym i nie jest wzbogacana chemicznie.

Sól hawajska
Ma charakterystyczne czerwone zabarwianie. Alaea Hawaiian Sea Salt, bo tak się nazywa, to sól morska z wyspy Malokai na Pacyfiku wymieszana z iłowym pyłem wulkanicznym. Sól hawajska ma ciekawy, wyrazisty smak, jest jakby delikatnie musująca. Zawiera spore ilości tlenku żelaza, wapnia i magnezu. Istnieje również jej różowa i czarna, zawierająca tlenek węgla, odmiana.

Sól indyjska Kala Namak
O szaroczarnym, bądź czarnym kolorze i ostrym, słonym, dymnym posmaku. Składa się głównie z chlorku sodu, ale zawiera także siarczek żelaza i siarkowodór. Mimo iż ten ostatni jest toksyczny dla ludzi, w soli indyjskiej występuje w tak małym stężeniu, że nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia czy życia. W medycynie ajuwerdyjskiej Kala Namak uznawana jest za przyprawę o chłodzącym działaniu, a stosowana jest, jako remedium na wzdęcia i zgagę.

Zaproponowane zamienniki soli przewyższają ceną sól kuchenną. Jednak używając ich na co dzień sprawimy, że potrawy z nimi przygotowane będą zdecydowanie zdrowsze.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat