Zapanuj nad ogniem i przygotuj znajomym konkretne dania z grilla!

Przyprawy do grilla Kamis Grill Mates.
Czekaliśmy na ten moment przez długie miesiące… Dziś możemy oficjalnie otworzyć sezon grillowy z marką Kamis!

Dzięki 4 nowym mieszankom przyprawowym nasze dania zyskają niespotykany wcześniej smak, dzięki któremu pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich. Naszymi debiutantami są przyprawy z serii prawdziwie męskiej Grill Mates: Karkówka Montreal Steak, Skrzydełka Brown Sugar, Ryba Mojito Lime oraz Kurczak Smoky Texan. Zjednoczmy się przy grillu i rozpocznijmy sezon już w najbliższy weekend! Stańmy się władcą płomieni!

Z roku na rok rośnie w Polsce zainteresowanie grillowaniem. W sezonie (kwiecień-sierpień 2013) 58% Polaków grillowało kilka razy w miesiącu. Statystycznie wokół rusztu biesiaduje wspólnie grupa 7 osób . Skąd pomysł na wspólne grillowanie? Ogień od zawsze gromadził wokół siebie ludzi. Przygotowanie dań mięsnych w ogniu znane jest człowiekowi od prehistorii – od momentu gdy ludzie pierwotni nauczyli się rozpalać ogniska. Początkowo miało to im dawać ciepło w jaskini, jednak bardzo szybko doszli do wniosku, że ogień ma w sobie moc, która umożliwi im przygotowanie upolowanej zwierzyny. W tym okresie mięso wrzucano na drewniane pale lub rozgrzane kamienie i opalano. Wraz z upływem czasu zmieniono technikę – mięso zaczęto kłaść na metalowy ruszt. Do perfekcji opanowali tę sztukę Indianie amerykańscy, z których języka wywodzi się słowo barbecue, oznaczające podobnie jak francuskie czy angielskie odpowiedniki – kratę. Dziś oba określenia wykorzystuje się w odniesieniu do węglowego i elektrycznego rusztu, jak i do nazwy samego przyjęcia, podczas którego podawane są pieczone na nim potrawy .

W Polsce pikniki, ogniska i biesiady na wolnym powietrzu mają swoją wielowiekową tradycje, a przepisy były i są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Grillowanie we współczesnej wersji stale się rozwija od kilkunastu lat. Teraz Kamis zrobił krok naprzód i przygotował dla Panów wyzwanie – ofertę Grill Mates, dzięki której grillowe potrawy nabiorą prawdziwego smaku i aromatu.

Karkówka Montreal Steak
Pierwszą mieszanką grillową z linii Grill Mates jest Karkówka Montreal Steak, która z pewnością zachwyci swym wyrazistym smakiem i wyglądem dzięki nasionom kopru, kolendry oraz chili. Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z olejem, a następnie natrzeć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania bardziej aromatycznej i soczystej karkówki warto dodać do marynaty 30 ml piwa. Tak doprawioną karkówkę można spokojnie ułożyć na grillu i rozpocząć kulinarne zmagania z ogniem! Przyprawę można również wykorzystać do piersi z kurczaka oraz ryb.

Skrzydełka Brown Sugar
Kolejną pozycją są Skrzydełka Brown Sugar. Jest to słodko-pikantna mieszanka przypraw z kroplą szlachetnego miodowego aromatu w tle. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem, miodem i octem winnym, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. Dla uzyskania pełniejszego smaku, warto dodać do marynaty 30 ml whisky. Po tym czasie skrzydełka są gotowe na spotkanie z ogniem pod twoim nadzorem! Przyprawę można również wykorzystać do wołowiny oraz wieprzowiny.

Ryba Mojito Lime
Jest to wyśmienita pozycja dla wielbicieli grillowanych ryb i owoców morza. Mieszanka Ryba Mojito Lime charakteryzuje się wyśmienitym, egzotycznym smakiem limonki z akcentem mięty i szczyptą pikantnego chili.  Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w rybę i odstawić na minimum 30 minut. Do marynaty warto dodać 50 ml białego rumu. Przyprawę można również wykorzystać do krewetek oraz drobiu.

Kurczak Smoky Texan
Ostatnią z debiutujących na polskim rynku mieszanek z serii Grill Mates jest Kurczak Smoky Texan. W jej smaku odkryjemy soczyste pomidory, czosnek i mocny akcent chili. Zawartość saszetki trzeba wymieszać z olejem i octem, a następnie tak przygotowaną marynatę należy wetrzeć w pałki kurczaka i odstawić na minimum 30 minut. W celu uzyskania pełniejszego smaku i jeszcze bardziej apetycznego złocistego koloru, na 10 min przed końcem grillowania należy delikatnie posmarować kurczaka sosem przygotowanym z 3 łyżek ketchupu oraz 1 łyżki miody. Przyprawę można również wykorzystać do karkówki oraz boczku.

Musztarda Chili Texan
Ofertę Grill Mates zamyka absolutna nowość na naszym rynku – Musztarda Chili Texan. Musztarda o wyrazistym i zdecydowanym smaku, który zawdzięcza swej oryginalnej recepturze opartej na połączeniu najlepszych ziaren gorczycy z doskonałą mieszanką przypraw z dodatkiem chili. Jest to niezastąpiona pozycja do mięs z rusztu lub rożna, a także do dań smażonych i pieczonych. Doskonale nadaje się również do marynat oraz sosów musztardowych.

W grillowaniu nie chodzi o wrzucenie kurczaka, ryby czy karkówki na ruszt. To wyzwanie, któremu musisz sprostać. To cel, który musisz osiągnąć poprzez swój spryt, kreatywność i opanowanie ognia. Bądź Master of the Flame z Kamis Grill Mates i stań się zwycięzcą!

Edycja limitowana Kamis:
Kamis Grill Mates Karkówka Montreal Steak, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł
Składniki: sól, czosnek, pieprz czarny, nasiona kopru, nasiona kolendry, chili, olej roślinny słonecznikowy, naturalny aromat, barwnik: ekstrakt z papryki.

Kamis Grill Mates Skrzydełka Brown Sugar, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł
Składniki: sól, cukier brązowy – 18%, pomidory, skrobia modyfikowana, cukier, czosnek, chili, cebula, miód w proszku, pieprz czarny, aromaty (zawierają gorczycę),
papryka słodka, natka pietruszki, olej roślinny słonecznikowy, kmin rzymski, substancja przeciwzbrylająca: E551; oregano, barwnik: ekstrakt z papryki.

Kamis Grill Mates Ryba Mojito Lime, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł
Składniki: sól, cukier, czosnek, papryka słodka, papryka zielona, naturalny aromat limonki – 6%, skrobia modyfikowana, cebula, skórka pomarańczowa, kwas: kwas
cytrynowy; kmin rzymski, pieprz czarny, mięta, chili, oregano, natka pietruszki, substancja przeciwzbrylająca: E551.

Kamis Kurczak Smoky Texan, opakowanie 20 g, cena sugerowana 1,99 zł
Składniki: sól, cukier, skrobia modyfikowana, aromat, aromat dymu wędzarniczego, pomidory – 7,2%, maltodekstryna, czosnek – 2,5%, chili – 2,5%, cebula, pieprz czarny, olej roślinny słonecznikowy, natka pietruszki, substancja przeciwzbrylająca E551; barwnik: ekstrakt z papryki.

Kamis Grill Mates Texas Chili, opakowanie 185 g, cena sugerowana 2,60 zł

Fot. Kamis
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat