Zapiekanka bezglutenowa z makaronem teff, brokułami i mozzarellą

Przepis na sycącą, aromatyczną zapiekankę bezglutenową z makaronem teff, brokułami i mozzarellą.
Prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco.

Zapiekanka makaronowa jest nie tylko pyszna, ale także świetnie się prezentuje i dzięki temu można ja śmiało serwować gościom. Zapiekankę można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.

Składniki na 4 porcje

  • 500 g brokułów
  • 250 g grzybów (pieczarki lub leśne)
  • 1 papryka
  • 1 mozzarella
  • 250 g makaronu bazglutenowego 3 PAULY Teff Fusilli
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy


Przygotowanie:

  1. Posmarować naczynie do pieczenia olejem
  2. Warzywa i grzyby umyć,  podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę.
  3. Rozgrzać na termoobiegu piekarnik do 180 ° C
  4. Wymieszać niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym
  5. Wymieszać bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz.
  6. Przykryć formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 ° C przez około 35 minut. (Podczas pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej)
  7. Po 35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie złotobrązowy.
  8. Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.


Gotowe! Smacznego!

Fot. 3pauly
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat