Zbliża się Wielkanoc

Czas na tradycyjne, pyszne smaki prosto od uczestnika Masterchefa!
Odczuwalny powiew wiosny, pierwsze kwitnące kwiaty i coraz dłuższe dni – to znak, że Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami! Święta to czas refleksji i radości, ale także okazja do celebrowania tradycji kulinarnych.

To czas, kiedy polskie stoły uginają się pod ciężarem tradycyjnych potraw. Czego nie powinno zabraknąć w wielkanocnym menu? Mateusz Krojenka, uczestnik Masterchefa, prezentuje przepisy, które podbiją serca (i żołądki!) domowników. Produkty do przygotowania potraw znaleźć można w atrakcyjnych cenach w sklepach sieci POLOmarket.

Wielkanocne potrawy zaproponowane przez Mateusza Krojenkę, uczestnika programu kulinarnego Masterchef i eksperta sieci POLOmarket, są przygotowane z dbałością o najwyższą jakość składników - jajek z chowu ekologicznego, majonezu wytwornego czy chrzanu oraz białej kiełbasy od Rzeźnika Szymona. Tych trzech dań nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest proste, a smak – niepowtarzalny.

Jajka z chrzanowym majonezem
Zacznijmy od czegoś prostego, ale jakże smacznego - jajek w majonezie! Jajka z chowu ekologicznego ugotuj na twardo. W międzyczasie wymieszaj łyżkę chrzanu z majonezem, dodaj szczyptę soli i pieprzu, przygotowując sos. Ugotowane i wystudzone jajka przekrój, wyjmij żółtka i zmiksuj je z majonezowym chrzanem. Wypełnij nim wydrążone białka, posyp świeżym szczypiorkiem i udekoruj rzodkiewką. Proste, prawda? Ale smak? Niezapomniany!

Kiełbasa biała z ziemniakami po wiejsku
Teraz coś dla mięsożerców – biała kiełbasa Rzeźnik Szymon na ciepło! Pamiętaj, że w Wielkanoc trzeba trzymać się tradycji, a dobra kiełbasa to podstawa. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wrzuć na blaszkę kawałki kiełbasy i ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę. Możesz dorzucić cebulę dymkę poszatkowaną w cienkie talarki. Warzywa skrop delikatnie oliwą, posyp solą gruboziarnistą, pieprzem i ziołami. Świetnie sprawdzi się rozmaryn, szałwia i majeranek. Całość włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Podawaj na ciepło w towarzystwie sałatki ze świeżych nowalijek. Wielkanoc bez chrzanu to jak Boże Narodzenie bez choinki! Smak kiełbasy oczywiście idealnie podkreśli wyrazisty chrzan.

Coś na deser… tradycyjny sernik
Nie zapomnij o deserze! Postaw na tradycyjny, polski sernik, który będzie rozpływał się w ustach, jeśli zrobisz go z odpowiednich składników. Twaróg sernikowy Mleczna Polana spisze się idealnie! Ubij białka 4 jaj, a w oddzielnej misce wymieszaj 4 żółtka z cukrem (ok. ¾ szklanki) – na gładką masę. Zmiksuj całość z twarogiem, proszkiem do pieczenia, olejkiem pomarańczowym oraz jednym budyniem. Roztop w rondelku masło i przestudzone wymieszaj z masą twarogową. Przelej do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni), góra-dół. Po 40 minutach wyjmij pyszny, pachnący i niezwykle prosty deser! Ciasto podaj oprószone cukrem pudrem lub z konfiturą malinową. Palce lizać.

Wielkanoc Polomarket sernik

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, ale również okazja do delektowania się pysznymi potrawami. Warto pamiętać, że udane dania wymagają dobrych jakościowo składników. Dlatego, przygotowując się do świątecznej uczty, zadbaj o wysoką jakość produktów używanych do przygotowania potraw. Niech smak wielkanocnych dań dopełni atmosferę rodzinnej radości i wspólnego dzielenia się tym wyjątkowym czasem!

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat