Żeby nie urosło nic więcej, warto sięgnąć po zdrowe warianty mrożonych deserów, które można przygotować w domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy liczą kalorie lub unikają alergenów – stwórzcie własne receptury lub sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszego specjalisty – Chefa Lorka.
Lody są szybkim i prostym deserem, który bez problemu możemy samodzielnie przygotować w domu, nawet jeśli nie posiadamy specjalnej maszynki. Wystarczy blender, owoce, ulubione dodatki i dobry pomysł.
Jak się przygotować?
Chef Lorek, finalista MasterChef Polska 2018, ma kilka cennych rad dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z domowymi deserami lodowymi. Po pierwsze, najlepiej wychodzą lody przygotowane z naprawdę dojrzałych owoców. Są słodsze, a więc smaczniejsze, są też bardziej miękkie i idealnie nadają się do zblendowania. Domowe lody to nie tylko pyszna i zdrowsza niż sklepowa przekąska, ale też sposób, by wykorzystać dojrzałe owoce i uratować je przed zmarnowaniem. Same plusy! Lorek zaleca też, by najpierw do blendera wlać płyn, czyli wodę, mleko lub napój roślinny, a potem włożyć tam pokrojone owoce. Wykorzystanie blendera kielichowego to kolejna rada od Lorka – dobry blender sprawdzi się nie tylko przy robieniu lodów i sorbetów, ale też wielu innych potraw i szybko stanie się Waszą prawą ręką w kuchni.
Owocowe przyjemności
A co powinno znaleźć się w blenderze, by było naprawdę pysznie? Chef Lorek ma kilka typów! Warto sprawdzić idealne wakacyjne połączenie: banany i borówki. Mleko kokosowe i syrop z agawy delikatnie podkręcą smak. Deser jest wegański, bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i dla liczących kalorie. W wakacje warto mieć w zamrażarce trochę owoców, by w kilka chwil wyczarować takie cudo!
Przygotować należy:
Przepis jest banalnie prosty: zblenduj składniki na gładką masę. Można zjeść natychmiast.
Smak wakacji
Mleczna nuta maślanki, słodkie mango i kwaśna cytryna – rozkosz dla podniebienia! Jeśli użyjemy miodu zamiast cukru, możemy zjeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia.
Przygotować należy:
Przepis znowu najprostszy z możliwych: wszystko razem blendujemy, pamiętając, żeby maślanka znalazła się w kielichu pierwsza. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy zamrożonego mango, nie musimy mrozić masy – jemy od razu!
Jaki blender sprawdzi się najlepiej?
Blendowanie zamrożonych owoców albo orzechów to wyzwanie, z którym nie radzi sobie wiele urządzeń. Chef Lorek od lat korzysta z produktów marki Philips. Jednym z jego ulubionych urządzeń jest blender próżniowy. Urządzenie o mocy 1400W poradzi sobie bez trudu z twardymi składnikami. Dzięki technologii próżniowej, która wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania, lody będą aksamitnie gładkie, a zawarte w nich owoce nie utlenią się i pozostaną świeże nawet przez 8 godzin. Co więcej, zachowają do 3x więcej witaminy C w porównaniu do tych blendowanych standardowo. Model HR3756 ma w zestawie dwa bidony, dzięki którym można zabierać ze sobą do pracy lub na trening zrobione w domu koktajle. Z twardymi składnikami świetnie radzi sobie też model HR3573/90, a osobom, którym zależy na szybkim przygotowaniu niewielkich porcji i blendowaniu głównie miękkich owoców i warzyw, spodoba się mini blender HR2605/80. Po zakupie blendera Philips można zarejestrować swój sprzęt w programie MyPhilips i otrzymać e-book „Soki i koktajle w minutę" z przepisami od dietetyczki Agaty Ziemnickiej. Tak jak ulubiony przepis na lody, idealny blender powinien trafiać w potrzeby i możliwości. Warto wybrać sprzęt, który w kuchni dotrzyma nam kroku.
Rekomendowane ceny blenderów:
Fot. Philips
Informacja prasowa