Zdrowy burger?

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek - przepis kulinarny.
Wypróbuj przepis szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii „Warzywa i owoce - na szczęście”.

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Składniki (dla 4 osób):

  • 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)

Przyprawy do mięsa:

  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Placki z cukinii:

  • 500 g cukinii
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Keczup jabłkowy:

  • 200 g jabłek
  • 100 g cebuli
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowo:

  • 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej
  • 150 g pomidora
  • 80 g cebuli czerwonej
  • 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Sposób wykonania:

  1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.
  2. Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.
  3. Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
  5. Prezentacja: Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.

Fot. Kampania „Warzywa i owoce - na szczęście”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat