Zdrowy napój na świąteczny stół?

To musi być susz z bakaliami!
To jedno z wielu tradycyjnych napojów, które serwujemy podczas wigilijnej wieczerzy. Zazwyczaj spożywamy go tylko raz w roku - właśnie tego jedynego wieczoru. O czym mowa?

O kompocie z suszonych owoców. Dzięki dużej zawartości błonnika, który zawierają bakalie, napój ten ma właściwości wspomagające nasz układ trawienny. Tym samym, będzie pysznym dodatkiem, który pomoże nam poradzić sobie z ciężkostrawnymi świątecznymi daniami. Koniecznie spróbujcie przygotować go z wykorzystaniem bakalii z linii Bakal Soft, które sprawią, że Twój kompot nabierze wyrafinowanego smaku oraz aromatu.

Przepis: kompot z suszonych owoców

Składniki do przygotowania 6 porcji

  • 50 g suszonych śliwek Bakal Soft
  • 50 g suszonych moreli Bakal Soft
  • 50 g suszonych fig Bakal Soft
  • 2l wody
  • 100 g miodu wielokwiatowego
  • 100 g suszonych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 5 szt. goździków
  • 2 cm imbiru

Przygotowanie:

  1. Wodę wlej do dużego garnka i zagotuj ją razem z miodem. Do gotującej się wody dodaj pokrojone, suszone owoce oraz sok z cytryny. Kompot gotuj ok. 15-20 minut, a następnie dodaj do gotowego napoju przyprawy.
  2. Tak przygotowany napój odstawiamy na 30 minut.
  3. Podzielone na części owoce ułóż na dnie szklanki i zalej gorącym kompotem. Smacznego!

Suszone bakalie w świątecznych potrawach!
Suszone owoce polecamy dodawać do słodkich, jak również do wytrawnych dań, szczególnie teraz w okresie świątecznym. Dzięki procesowi nawodnienia, jakiemu zostały poddane bakalie, nie musisz ich namaczać przed użyciem. Śliwki idealnie komponują się z pieczonym schabem oraz pasztetem. Natomiast suszone morele doskonale dopełnią słodki smak makowca, a także makiełek.

Fot. Bakal
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat