Zimowe aromaty

Przepisy na rozgrzewające napoje.
Święta za pasem, temperatury za oknem coraz niższe, a dni najkrótsze w roku. Na długie zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorący aromatyczny napój, który nie tylko rozgrzewa, ale dodatkowo ma działanie prozdrowotne.

Imbir na rozgrzewkę
Napar z imbiru jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także niezwykle korzystny dla zdrowia. Poprawia trawienie, wzmagając produkcję enzymów i perystaltykę jelit. Dlatego polecany jest osobom, borykającym się z nadwagą. Imbir przyspiesza też metabolizm, co przy stosowaniu jednocześnie niskokalorycznej diety pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Zawiera wysokie stężenie gingerolu, przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. To właśnie ta substancja odpowiada również za charakterystyczny i intensywny smak i zapach imbiru. Ponadto świetnie sprawdzi się na ból gardła, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Poprzez dodanie nasion kopru włoskiego, imbirowy napar poprawia trawienie. Jeśli chcesz przygotować herbatę imbirową w domu, zaplanuj około jednej łyżeczki imbiru na filiżankę. Imbir pobudza także układ odpornościowy. Nie wahaj się połączyć go z chili lub cytryną, aby zmaksymalizować jego orzeźwiające działanie. Aby w pełni skorzystać z jego zalet wspomagających trawienie najlepiej wypić go po posiłku.

Do przygotowania napoju imbirowego potrzebujesz przede wszystkim czajnika. Duży wybór wysokiej jakości czajników znajdziesz w ofercie marki Breville. Pierwszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę przy wyborze tego typu sprzętu jest moc, która wpływa na czas gotowania wody. Im większa moc, tym szybsza praca urządzenia. W przypadku czajników Breville element grzewczy o mocy 2400W pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, w krótkim czasie. Z kolei pojemność 1,7 litra zapewni wystarczającą ilość wrzącej wody, by napełnić aż 8 filiżanek. Pokrywa z przyciskiem umożliwia łatwe uzupełnianie wody, a dzięki wyjmowanemu, zmywalnemu filtrowi wapiennemu możesz się cieszyć czystą i przejrzystą wodą.

Imbirowy napój na zimowe wieczory

Składniki:

  • 2 ½ łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 600 ml wody
  • Opcjonalnie:
  • 1 cała laska cynamonu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kurkumy
  • 2 kawałki świeżej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Posiekaj imbir i przygotuj dowolne opcjonalne dodatki. Całość zalej wrzącą wodą. Przykryj naczynie talerzykiem i odczekaj ok 5-7 minut. Po tym czasie przecedź przez sitko do filiżanek. Możesz do smaku dodać łyżeczkę miodu i podawać z plasterkami cytryny lub pomarańczy.

Kawa cynamonowa
Połączenie kawy i cynamonu tworzy mariaż smaków, który równoważy gorycz kawy z delikatnym ciepłem cynamonu. Daje możliwość eksperymentowania z nowymi smakami i dopasowania smaku kawy do swojego gustu. Przeciwutleniacze znajdujące się w cynamonie mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi i zapewniać korzystne wsparcie dla układu odpornościowego. Dodatkowo cynamon ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Podobnie jak gorąca czekolada czy cappuccino, kawa cynamonowa jest idealnym napojem na chłodne dni.

Podstawą tego napoju jest jednak zawsze dobrze zmielona, aromatyczna kawa, zaparzona w dobrej jakości ekspresie. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę czy ma on wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia ziaren, regulator temperatury wody, czy jest wyposażony w system preinfuzji, dzięki któremu nasączona mieszanka pęcznieje i uwalnia dwutlenek węgla. Liczy się też ciśnienie, które powinno wynosić przynajmniej 15 barów. Ekspresy, które wykorzystują te najwyższej jakości technologiczne rozwiązania, znajdziesz w gamach Breville Barista i Prima Latte.

Może Ci się wydawać, że do przygotowania pysznej kawy cynamonowej wystarczy dodać łyżeczkę tej przyprawy do kawy i odstawić na kilka minut. Aby jednak przygotowanie zakończyło się sukcesem i było smaczniejsze, radzimy skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1 filiżanka kawy (około 25 cl)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (w zależności od upodobań)
  • 1/4 szklanki gorącego, spienionego mleka (lub mleka roślinnego)
  • Cynamon do posypania (opcjonalnie)

Przygotuj kawę w ekspresie do kawy. W filiżance wymieszaj cynamon z syropem klonowym lub miodem. Powoli wsypuj kawę do cynamonu i syropu, cały czas mieszając do połączenia składników. Dodaj gorące, spienione mleko i posyp cynamonem.

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat