Gotowanie to dla jednych przyjemność, a dla drugich męka. Niektórzy potrafią wyczarować coś z tzw. niczego, z kolei inni potrafią przypalić wodę na herbatę. Osobiście jestem z tych pierwszych. Uwielbiam wszelkiej maści kuchenne rewolucje i eksperymenty. Sama gotuję bardzo dużo i zawsze do każdej potrawy dodaję szczyptę nowości lub zmieniam jakąś przyprawę. Dlatego książka Katarzyny Bosackiej „Cuda w kuchni” musiała znaleźć honorowe miejsce w mojej biblioteczce.
Pięknie wydany poradnik skrywa w sobie wiele wartościowych informacji. Jak sama autorka mówi o swojej książce „Cuda w kuchni” to publikacja oparta na autentycznych przeżyciach jej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z ich własnych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na przygotowywanie jadalnych prezentów, pielęgnację ziół, domowe kosmetyki i ekologiczne środki czystości. Sama przeglądałam kartki z wielkim zaciekawieniem i konsternacją na twarzy. Niektóre rozwiązania wydawały mi się bardzo innowacyjne.
Taki poradnik może się przydać w każdym domu. Wiele razy zostają nam w lodówce produkty, które pochodzą z wczorajszego obiadu, a szkoda ich wyrzucić. Mogą uzyskać drugie, nowe życie w całkiem ciekawej potrawie, a co najważniejsze: smacznej! Niejednokrotnie kombinowałam stworzyć interesujący obiad z tego co mam pod ręką. Czasem wychodziło lepiej, czasem gorzej, a dzięki „Cudom w kuchni” możemy się inspirować cały czas. Tym, co zwraca uwagę w tej książce, jest przepiękne wydanie. Twarda oprawa i kolorowe fotografie w środku aż zachęcają do krzątania się po kuchni i przygotowywania pyszności dla rodziny czy znajomych. Co ważne, dzięki przepisom i pomysłom wcale nie musimy wydawać wielkich pieniędzy na kolację dla przyjaciół. Możemy być zarówno ekonomiczni jak i ekologiczni, a do tego zmotywować do podobnego działania swoich bliskich. Warto wykorzystać „Cuda w kuchni” jako prezent, nawet dla naszej kochanej mamy czy babci, wszak wiadomo, że one gotują najlepiej pod słońcem, ale może w tej książce znajdą coś innowacyjnego co będą chciały wykorzystać w swoich przepisach.
Polecam!
Joanna Sieg-Ulanowicz
(joanna.sieg-ulanowicz@dlalejdis.pl)
Katarzyna Bosacka, „Cuda w kuchni”, Agora SA, 2021