„Cuda w kuchni” - recenzja

Recenzja książki „Cuda w kuchni”.
Cuda w kuchni, cuda na talerzu.

Gotowanie to dla jednych przyjemność, a dla drugich męka. Niektórzy potrafią wyczarować coś z tzw. niczego, z kolei inni potrafią przypalić wodę na herbatę. Osobiście jestem z tych pierwszych. Uwielbiam wszelkiej maści kuchenne rewolucje i eksperymenty. Sama gotuję bardzo dużo i zawsze do każdej potrawy dodaję szczyptę nowości lub zmieniam jakąś przyprawę. Dlatego książka Katarzyny Bosackiej „Cuda w kuchni” musiała znaleźć honorowe miejsce w mojej biblioteczce.

Pięknie wydany poradnik skrywa w sobie wiele wartościowych informacji. Jak sama autorka mówi o swojej książce „Cuda w kuchni” to publikacja oparta na autentycznych przeżyciach jej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z ich własnych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na przygotowywanie jadalnych prezentów, pielęgnację ziół, domowe kosmetyki i ekologiczne środki czystości. Sama przeglądałam kartki z wielkim zaciekawieniem i konsternacją na twarzy. Niektóre rozwiązania wydawały mi się bardzo innowacyjne.

Taki poradnik może się przydać w każdym domu. Wiele razy zostają nam w lodówce produkty, które pochodzą z wczorajszego obiadu, a szkoda ich wyrzucić. Mogą uzyskać drugie, nowe życie w całkiem ciekawej potrawie, a co najważniejsze: smacznej! Niejednokrotnie kombinowałam stworzyć interesujący obiad z tego co mam pod ręką. Czasem wychodziło lepiej, czasem gorzej, a dzięki „Cudom w kuchni” możemy się inspirować cały czas. Tym, co zwraca uwagę w tej książce, jest przepiękne wydanie. Twarda oprawa i kolorowe fotografie w środku aż zachęcają do krzątania się po kuchni i przygotowywania pyszności dla rodziny czy znajomych. Co ważne, dzięki przepisom i pomysłom wcale nie musimy wydawać wielkich pieniędzy na kolację dla przyjaciół. Możemy być zarówno ekonomiczni jak i ekologiczni, a do tego zmotywować do podobnego działania swoich bliskich. Warto wykorzystać „Cuda w kuchni” jako prezent, nawet dla naszej kochanej mamy czy babci, wszak wiadomo, że one gotują najlepiej pod słońcem, ale może w tej książce znajdą coś innowacyjnego co będą chciały wykorzystać w swoich przepisach.

Polecam!

Joanna Sieg-Ulanowicz
(joanna.sieg-ulanowicz@dlalejdis.pl)

Katarzyna Bosacka, „Cuda w kuchni”, Agora SA, 2021




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat