Dieta pegańska to popularny trend dietetyczny łączący w sobie cechy diety roślinnej i diety paleo, wymyślony przez dr Marka Hymana, w celu promowania zdrowia przez zmniejszenie stanu zapalnego i wyrównanie poziomu cukru we krwi w organizmach osób, które zdecydują się zaaprobować wytyczne tego modelu odżywiania. Peganizm zaleca ograniczanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów wysoko przetworzonych. Z racji tego, że jego częścią składową są zalecenia diety paleo, ci, którzy gotowi są przejść na dietę pegańską, powinni trzymać się z daleka od cukru, nabiału, roślin strączkowych i ziaren.
Twórca diety pegańskiej zachwala spożywanie warzyw i owoców, niektórych ryb, jaj, umiarkowanych ilości mięsa. Kładzie nacisk na konsumpcję naturalnej żywności, produktów roślinnych, wartościowego białka, zdrowych tłuszczy. Dozwolone są także niewielkie ilości produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, takich jak: komosa ryżowa, czarny ryż, amarant, proso, owies, soczewica, ciecierzyca, czarna fasola, fasola pinto. Osoby stosujące dietę pegańską powinny uważnie czytać etykiety produktów spożywczych, tak, aby nie sięgać po towary mające w składzie sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty. Ważne jest także to, aby nabywać produkty posiadające niski indeks glikemiczny. Miłośnikom diety pegańskiej zaleca się pilnowanie, aby 75 procent dziennej racji pokarmowej stanowiły warzywa i owoce. Gdy osoba przestrzegająca zaleceń peganizmu, ma ochotę zjeść rybę, powinna zwracać za każdym razem uwagę na to, ile rtęci może znajdować się w danej rybie. Autor diety poleca peganizm przede wszystkim diabetykom oraz osobom z chorobami autoimmunologicznymi.
Z racji tego, że dieta pegańska promuje rezygnację z nabiału, produktów zbożowych pełnoziarnistych i nasion roślin strączkowych, może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru cennych składników odżywczych. Dobrze więc chęć stosowania tej diety skonsultować, przed jej rozpoczęciem, z dietetykiem lub lekarzem.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com