Czarny kminek zwany także czarnuszką to dar natury mający lekko korzenny, pieprzny smak. Dodawać go można do zup, sałatek, pieczywa, past, mięs i warzyw. Zaletą kminku jest to, że dodawać go można zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Współczesna wiedza medyczna łączy kminek z działaniem antyzapalnym, antynowotworowym i antyoksydacyjnym. Warto wiedzieć ponadto, że czarnuszka wspiera pracę układu odpornościowego oraz nerwowego, a nasiona lub olej z czarnuszki zalecany jest osobom z nadciśnieniem oraz tym, którzy chcą obniżyć w swoim organizmie poziom tak zwanego złego cholesterolu. Ciekawą informacją dotyczącą czarnuszki jest ta, że wspomaga ona walkę z trądzikiem.
Owoce kminku pomagają na wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha i inne dolegliwości układu pokarmowego. Osobom cierpiącym na zapalenie zatok także pomóc może czarnuszka. Ważnym faktem dotyczącym kminku jest ten, że wmasowywanie kminku w ciało przyczynia się do redukcji cellulitu. Rodzice małych dzieci sięgają po kminek w celu złagodzenia bólów kolkowych u swoich dzieci. Ten dar natury ma także tę wspaniałą właściwość, że pomaga w przypadku zapalenia zatok.
Warto dodawać do potraw kminek dlatego, że zawiera on w sobie mnóstwo witamin oraz minerałów. Osoby chcące uzupełnić niedobór witamin A, B, E, F, żelaza, magnezu, wapnia, selenu, cynku, potasu - śmiało mogą sięgać po kminek. Medycyna naturalna łączy kminek z właściwością zwiększania laktacji u kobiet karmiących. Nie ma jednak jak na razie wystarczająco dużo dowodów naukowych na to, że czarnuszka rzeczywiście poprawia jakość pokarmu u kobiet karmiących albo że na pewno stymuluje laktację.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com