Aleksandrę Kurczak najsłynniejszą polską śpiewaczkę operową i dziennikarkę uwielbianą przez Polki Marzenę Rogalską połączyła miłość do opery. Porywające historie o emocjach oraz namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym co naprawdę im w duszy gra. Opera jest tak naprawdę życiem. W tej książce Aleksandra i Marzena radością bycia razem chcą się podzielić z każdym z nas. Przywołują operowe smaczki oraz rozkoszują się smakami ulubionych potraw na pięknie zastawionym stole. Rozmawiają przy tym o przyjaźni, rodzinie, pasji i muzyce. Już sam tytuł zachęca do przeczytania tej książki. Autorki dyskutują o początkach swojej znajomości, a następnie o przyjaźni. Zaprezentowane tutaj przepisy pod koniec każdego z rozdziałów na potrawy są mniej lub bardziej skomplikowane. Kobiety rozmawiają przede wszystkim o sztuce, życiu własnych obawach, porażkach i niepowodzeniach. Z tej książki bije w pewnym sensie radość życia i docenianie każdego doświadczenia zdobywanego w zwykłej codzienności, również tego negatywnego. W ciekawy sposób możemy zajrzeć na scenę i zobaczyć operowe życie od kuchni. Agnieszka Kurzak cały czas podkreśla, że opera zawsze była związana z jej życiem i była dla niej czymś naturalnym.
„Dobrissimo” jest tylko z pozoru książką kucharską, gdyż potrawy przygotowane przez śpiewaczkę operową w domowej kuchni to jedynie pretekst do rozmowy o jej karierze zawodowej i życiu prywatnym. Z kolei Marzena Rogalska ma dużą wiedzę o operze, gdyż jest jej wielbicielką. Autorki mają także ukryty cel, chcą przekonać czytelników do tego, że opera nie jest sztuką elitarną zarezerwowaną wyłącznie dla wąskiego grona odbiorców. Jest ona dla każdego i kiedy tylko otworzymy nasze serca na ten rodzaj sztuki to istnieje duża szansa, że się w niej zakochamy. Koncepcja książki jest bardzo ciekawa, gdyż każdy kolejny rozdział jest opowieścią o jednym dziele operowym opowiadającym na wstępie o jego powstaniu i znaczeniu, a na zakończeniu rozdziałów dostajemy przepis na danie kojarzące się Agnieszce Kurzak z tym dziełem. Między toczącą się rozmową możemy zapoznać się z opowieścią o ambitnej i zdolnej dziewczynie, która swoją pracą osiągnęła wiele na operowej scenie i znalazła miłość swojego życia.
„Dobrissimo” to książka wyjątkowa, która pobudza nasze zmysły i dodatkowo rozwija wyobraźnię, a zaproponowane dania zachęcają do gotowania. Z pewnością takiego spotkania z operą jak w tej książce jeszcze nie było, dlatego polecam to ciekawe i eleganckie wydanie każdemu.
Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)
Aleksandra Kurzak, Marzena Rogalska, „Dobrissimo! Opera od kuchni”, Wydawnictwo Znak, Kraków 2022.