Liczne właściwości zdrowotne goździków sprawiają, że przekonuje się do tego daru natury coraz więcej osób. I nic to dziwnego, goździki wzmacniają bowiem odporność organizmu, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, pomagają przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przy niestrawności i zaburzeniach łaknienia, bólach głowy, bólach gardła, regulują poziom cukru we krwi, łagodzą nerwobóle, odświeżają oddech, pomagają zachowywać młody wygląd skóry.
Osobom, którym często dokucza ból zęba, ulgę przynieść może pasta z goździków. Warto o tym pamiętać, gdy nagle człowieka zacznie mocno boleć ząb. Godną uwagi informacją dotyczącą goździków jest fakt, że obniżają one poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu. Ich właściwością jest także to, że przyspieszają przemianę materii. Osoby mające problemy z trawieniem albo te chcące się odchudzać, mogą więc na włączeniu goździków do swojej diety, bardzo skorzystać. Wykazano także, że kwiaty goździka działają antynowotworowo oraz że likwidują stany zapalne. Ciekawym faktem dotyczącym goździków jest ten, że zwalczają one grzybicę oraz że pomóc mogą osobom, których problemem zdrowotnym są pasożyty. Goździki są cennym źródłem witamin i minerałów. Wykryto w goździkach witaminy A, K, C, D, E, B, potas, mangan, wapń, sód, cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, selen, kwasy omega-3. Mimo, że goździki to źródło zdrowia, nie na każdy organizm działają one pozytywnie. Uważać na goździki powinny szczególnie kobiety w ciąży. Olejek zawarty w goździkach negatywnie bowiem może działać na płód.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com