Tu z pomocą przychodzą takie napoje, jak: aromatyczna kawa, herbata z sokiem malinowym lub ciepłe mleko z masłem i miodem. Jednak nie tylko napoje sprawiają, że czujemy od środka błogie ciepło. Są to różnego rodzaju potrawy z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak: curry, kurkuma, kardamon, chili lub imbir. Polędwiczki drobiowe w sosie curry to idealna potrawa na jesienne słoty. Pyszna, szybka w przygotowaniu oraz sycąca.
Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obie cebule, pokrojone w piórka. Kiedy tylko cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy masło. Polędwiczki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszając, dobrze łączymy ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Mieszamy raz jeszcze. Gdy mięso jest już podsmażone podlewamy je mlekiem sojowym. Marchewkę kroimy w słupki, a paprykę na spore kawałki. Wrzucamy do garnka. Mieszamy. Zmniejszamy ogień lub moc- w przypadku płyty indukcyjnej. Przykrywamy. Podczas, gdy warzywa i mięso są poddawane procesowi duszenia, my gotujemy ryż. Po ugotowaniu ryż ląduje w garnku, następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy jeszcze sporą garść posiekanej natki pietruszki. Smacznego!
Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowiska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com