Każdy smak ma swoje lecznicze właściwości. I tak słodki smak, który znajdziemy w naszej sałatce, łagodzi dolegliwości związane z wątrobą, wzmacnia trzustkę, a także rozluźnia nasze ciało. Natomiast smak ostry wzmacnia serce, poprawia krążenie, pobudza trawienie, jak również zapewnia ochronę przed wszelkimi stanami zapalnymi. A tych w postaci przeziębień w okresie zimowym nie brakuje.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na dwa składniki: gruszki oraz miód. Te pierwsze zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich, jak żelazo, magnez, wapń i potas oraz witaminy: C, K, PP, A i te z grupy B- 1,2,6. Jeżeli użyjemy miodu lipowego, który przez większość znawców, uznawany jest za najlepszy w smaku, wzmocnimy swój układ pokarmowy oraz nerwowy. Miód ten ma także korzystny wpływ na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Taka sałatka będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa.
Sałatkę możemy potraktować jako dodatek do obiadu, zaserwować z grzankami na kolację lub przygotować jako jedną z potraw na zbliżającą się Wigilię. Będzie znakomicie komponowała się np. z pieczoną lub smażoną rybą. Do jej przygotowania potrzebujemy:
Gruszki i jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora kroimy na pół i szatkujemy. Ogórki odcedzamy, odcinamy końcówki i także kroimy w kostkę. Wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy majonez oraz miód. Solimy, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu trochę więcej niż zwykle. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smacznego!
Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com