Podwyższony poziom cholesterolu to problem zdrowotny dotykający miliony ludzi. Istnieją jednak na szczęście naturalne metody obniżania cholesterolu, bez konieczności sięgania po leki, które wywołują niekiedy szereg niepożądanych skutków i dolegliwości.
Aby utrzymywać poziom cholesterolu na umiarkowanym poziomie, lekarze zalecają przyjrzeć się temu, co nakładamy codziennie na nasze talerze. Dieta preferowana, jeśli chcemy cieszyć się niskim poziomem cholesterolu, to dieta roślinna, bazująca na błonniku, orzechach i soi. Warto wiedzieć, że obniżać niekorzystny cholesterol pomaga regularna konsumpcja dużych ilości owoców i warzyw, ograniczenie spożycia mięsa i cukrów. Wskazane są produkty pełnoziarniste, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, ryby, rośliny strączkowe, orzechy. Aby zapobiegać podwyższaniu się cholesterolu, należy unikać tłuszczów trans.
Profilaktycznie działa też przygotowywanie posiłków z jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych. Wrogiem niskiego poziomu cholesterolu jest nikotyna. Jeśli chcemy widzieć na wynikach badań odpowiedni poziom cholesterolu, dobrze jest zrezygnować z palenia papierosów. Pacjentom z wysokim cholesterolem lekarze zalecają też regularną aktywność fizyczną, kilkadziesiąt minut ćwiczeń, minimum 3 albo 4 razy w tygodniu. Gdy osoba z wysokim poziomem cholesterolu stroni od zdrowej diety i sportu, konieczne być może stosowanie statyn. Lekarze przepisują ten rodzaj leków bowiem właśnie po to, by obniżać zbytnio podwyższony poziom cholesterolu.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com