„Zdrowie w głowie” - recenzja

Recenzja książki „Zdrowie w głowie”.
Książka o zdrowym odżywianiu. Dużo porad. Ponad 100 przepisów kulinarnych.

Jakiś czas temu nakładem warszawskiego wydawnictwa Luna ukazała się godna uwagi pozycja poświęcona tematyce zdrowego i świadomego odżywiania. Autorką tej pozycji jest Ullenka - popularna influencerka, pasjonatka zdrowego stylu życia, natury, kuchni wegańskiej, autorka przepisów kulinarnych, warsztatów kulinarnych, kobieta pomagająca innym zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać.

W swojej książce opisuje czynniki mające wpływ na zdrowie, podaje podstawowe zasady łączenia pokarmów, promuje zielone produkty żywnościowe, spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, zachęca do wprowadzania w życie zmian służących szeroko pojętemu  zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, podaje ponad sto pomysłów na posiłki, przekąski i napoje.

Ogromnym atutem publikacji jest różnorodność przepisów kulinarnych, piękna szata graficzna, przejrzystość treści, dbałość o szczegóły, szczegółowy spis przepisów, przystępny  język książki, miejsce na osobiste notatki użytkownika lektury. W "Zdrowiu w głowie" oprócz przepisów bazowych, znaleźć można podpowiedzi, jak samodzielnie upiec chleb, przygotować odżywcze sosy i pasty, jak dbać o nawodnienie organizmu. W publikacji umieszczono również liczne przepisy na śniadania na ciepło,  sałatki, zupy, dania główne oraz zdrowe desery. Osoby, które lubią spędzać czas w kuchni, ucieszyć też powinien fakt, że nie brakuje w książce informacji, jak przyrządzić wegańskie pizzerinki, odmładzający koktajl, ramen, lody, surówkę młodości, chrust bez smażenia.

„Zdrowie w głowie” to obszerna, uniwersalna, praktyczna i ciesząca oczy lektura, pozycja pełna inspiracji kulinarnych dla każdego. Książka poszerza wiedzę czytelnika, zachęca do świadomego gotowania, do zadbania o swoje ciało i zdrowie. Ullenka pisze m.in. o tym, z czego zrezygnować, by nie szkodzić swojemu organizmowi, co włączyć do swojej diety, by czuć się dobrze, nie chorować i mieć dużo energii. „Zdrowie w głowie” to jedna  z tych pozycji  wydawniczych, które się nie starzeją, do których można często wracać i polecać je innym. Warto sięgnąć po tę publikację, by skorzystać z bogactwa jej treści oraz  po to, by dać się zmotywować do przygotowywania jak najzdrowszych posiłków. Nie mam wątpliwości, że smakoszom kuchni roślinnej wydać się może ta książka prawdziwą skarbnicą kulinarnych pomysłów, pozycją pozwalającą urozmaicić codzienną dietę. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Ullenka, „Zdrowie w głowie”, wydawnictwo Luna, Warszawa 2023




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat