Chleb nasz powszedni

  • Kategoria DomAGD
  • 2023-05-25
Wypiekacz do chleba BM1400E marki Gorenje.
Nie samym chlebem człowiek żyje, a jednak – statystyczny Polak zjada w roku blisko 36 kg chleba rocznie! Chociaż jemy go coraz mniej, chleb nadal jest jednym z podstawowych produktów w naszej diecie. Zobacz, po jaki chleb warto sięgać i jakie korzyści płyną z jego spożywania.

Wielowiekowa tradycja
Chleb pszenny na naszych stołach gości od przeszło 10 tysięcy lat. Początkowo do jego przygotowania używano prosa, a po rozpoczęciu uprawy zbóż zaczęto wykorzystywać pszenicę. Pierwszy chleb w starożytności wypiekany był na rozgrzanych kamieniach bądź w popiele. Z czasem zaczęto używać do tego glinianych naczyń, które zapobiegały nadmiernemu wysuszeniu ciasta. Odkrycia archeologów wskazują, że starożytni Egipcjanie i Grecy do przygotowania chleba używali również zakwasu, który nadawał mu miękkości. Chleb w starożytności formowano na kształt cienkiego placka, przypominającego znany nam obecnie podpłomyk. W średniowieczu wypiekano chleb zakwaszony, do którego przygotowania wykorzystywano pszenicę oraz żyto. Zamożne piekarnie do wypieku wykorzystywały także drożdże, dzięki czemu pieczywo było pulchniejsze. Pierwsze młyny wodne w Polsce powstały w XII wieku, a w XIII pierwszy cech piekarzy. Wraz z rozwojem przemysłu powstały nowe sposoby wypieku chleba, a sam produkt stopniowo stał się powszechnie dostępnym produktem.

Jaki chleb jedzą Polacy?
Statystyczny Polak zjada ok 36 kg chleba rocznie. Chociaż wynik jest imponujący, faktem jest, że spożycie chleba w Polsce od kilku lat regularnie spada. Jednocześnie piekarnie stale powiększają swoje oferty o nowe pozycje, wskazując, że pieczywo nadal ma grono wiernych fanów. Po jaki rodzaj chleba najchętniej sięgamy? Polacy są dość zgodni – największą popularnością cieszy się chleb pszeniczny. Na drugim miejscu znajduje się chleb pełnoziarnisty, a dopiero na trzecim – ciemny chleb żytni.

Chleb – zdrowy czy nie?
Coraz częściej możemy spotkać się z pytaniami, czy jedzenia pieczywa jest zdrowe, a także czy chleb jest kaloryczny. Główne wątpliwości dotyczą glutenu, którego spożycia powinny wystrzegać się jedynie osoby z nietolerancją bądź celiakią. Dla pozostałych – spożycie chleba jest zdrowe, a sam produkt nie powoduje tycia, jeśli spożywamy go zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym.

Co więcej, pieczywo to źródło węglowodanów złożonych, dostarczających naszemu organizmowi energię, białko, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk, a także bardzo istotny dla prawidłowego trawienia – błonnik. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, wybierając rodzaj pieczywa, powinniśmy sięgać po pieczywo pełnoziarniste z mąki razowej, które jest najbogatsze w składniki odżywcze. Najbardziej ubogim rodzajem pieczywa pod względem składników odżywczych jest to przygotowane z białej mąki.

Świeży chleb na zawołanie
Chrupiąca skórka, miękki i delikatny środek – świeżego chleba nie da się podrobić, a żadne śniadanie nie będzie smakowało jako to ze świeżo upieczonym pieczywem. Jeśli tak jak my jesteś jego fanem, wypiekacz do chleba zagwarantuje Ci dodatkową satysfakcję z samodzielnie przygotowanego pieczywa.

Wypiekacz do chleba BM1400E marki Gorenje sprawdzi się zarówno u początkujących domowych piekarzy, jak i u tych zaawansowanych. Urządzenie jest wyposażone w aż 12 automatycznych programów, które pozwalają przygotować różne rodzaje pieczywa. Wśród nich znajdziemy program do pieczywa klasycznego, pełnoziarnistego, francuskiego, a także do wypieku słodkich bułeczek, również tych z nadzieniem. Oprócz tego wypiekacz ma program dedykowany wyrabianiu ciasta, a także szybki program do natychmiastowych rezultatów. Każdy z programów jest zaprogramowany w dokładną sekwencję zadań, funkcji i czasu ich trwania, dzięki którym przygotowanie domowego chleba staje się niezwykle proste i szybkie. Wszyscy zaawansowani piekarze będą zadowoleni z możliwości wprowadzenia własnych ustawień, aby przygotować pieczywo z własnej receptury. Wypiekacz od Gorenje wyposażony jest w dwa wyjmowane pojemniki – do wypieku jednego lub dwóch bochenków w jednym momencie.

Domowy chleb niczym z piekarni – to idealne rozwiązanie dla miłośników tego wypieku. Satysfakcja z samodzielnego przygotownaia – gwarantowana, tak samo, jak jego niepowtarzalny smak.

Fot. Gorenje
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat