Ciasto z czekoladą i błonnikiem

Ciasto z czekoladą i błonnikiem – Wodzisław.
Czekolada ma w sobie niezwykłą moc przyciągania – trudno znaleźć kogoś, kto twierdzi, że jej nie lubi. Jedni wolą mleczną, drudzy gorzką, jeszcze inni – tę z dodatkiem orzechów albo nadziewaną.

Amatorzy tego deseru chętnie sięgną również po nowe ciasto Wodzisław o smaku czekolady wzbogacone w kakaowy błonnik. Lekarze cenią zarówno czekoladę, jak i błonnik pokarmowy – ten ostatni poprawia trawienie nawet u osób prowadzących niezbyt aktywny tryb życia.

Ciasto z czekoladą i błonnikiem Wodzisław to coś w sam raz dla łasuchów, którzy potrzebują czasem (na przykład w ciemne, jesienne wieczory) słodkiego „doładowania”. Kostka czekolady jest taka malutka, a my mamy ochotę na nieco większą porcję czekoladowego przysmaku? To ciasto przygotowuje się bardzo szybko, bo niemal wszystkie składniki potrzebne do jego zrobienia znajdziemy w opakowaniu. Musimy tylko dodatkowo mieć pod ręką to, co zwykle znajduje się w każdej polskiej lodówce, czyli margarynę do pieczenia i jajka. I już po godzinie drzemiący w każdym z nas dziecięcy łakomczuch będzie miał mnóstwo uciechy − dzięki naprawdę małemu nakładowi sił.

Jak je zrobić? Wlewamy do garnka 200 ml wody, dodajemy 150 g margaryny i wsypujemy zawartość torebki nr 1. Wszystko zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu, a potem pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sobie foremkę keksową (25 cm), smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką albo kaszą manną. Do wystudzonej już masy dodajemy 3 jajka i zawartość torebki numer 2 – mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Jeżeli lubimy, możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo dodać przed upieczeniem ulubione bakalie.

Wartość odżywcza po przyrządzeniu według przepisu (przeciętnie): 100 g – 1450 kJ/347 kcal, jedna porcja (60 g) – 870 g/208 g
Opakowanie: 400 g zawiera:

  • 200 g mieszanki z błonnikiem (torebka nr 1)
  • 200 g mieszanki z czekoladą (torebka nr 2)

Cena: ok. 6,80 zł

Fot. Wodzisław
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat