Co można przygotować na Tłusty Czwartek?

Tłusty Czwartek - co można przygotować?
W Tłusty Czwartek pączki są obecne we wszystkich polskich domach. Tradycyjnie pojawiają się też na biurkach pracowników, jako małe słodkie co nieco. Mieszkańcy Kaszubtego dnia chętnie sięgają po chrust, nazywany również faworkami. Co jeszcze słodkiego można przygotować na Tłusty Czwartek? Inspiracji poszukaj w poniższym tekście. Smacznego!

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pączków smażonych w głębokim oleju są te pieczone w piekarniku. Są zdecydowanie zdrowsze, a przy okazji – zachwycają wyjątkowym smakiem. Stanowią idealny wybór dla osób, które z powodów zdrowotnych czy postanowień dietetycznych nie chcą przyjmować zbyt wiele kalorii. Ten nieskomplikowany przepis jest w sam raz na Tłusty Czwartek – poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, który nie należy do kulinarnych orłów. Wnętrze pączka wypełnia marmolada różana, a skórka polana jest dodatkowo lukrem cytrynowym.

Co na Tłusty Czwartek?

Czas na sięgnięcie po przepis naszych włoskich przyjaciół. Na Sycylii często jada się cannoli – rurki z kremem przyrządzonym na bazie serka ricotty. Ważnym elementem tego deseru są także dodatki, na przykład w postaci posiekanych orzechów i pistacji, wiórków czekolady czy kandyzowanych owoców. Ciasto już na etapie wyrabiania musi być bardzo cienkie, aby za sprawą pęcherzyków powietrza zachwycać później (po usmażeniu na głębokim oleju) swoją delikatnością i kruchością. Zgłębiając temat, można natknąć się na różne wariacje sycylijskiego deseru. Bywają tacy, którzy wzbogacają go o dodatek słodkiego wina. Inni z kolei chętnie sięgają po odrobinę mocnej kawy. Jeśli tęsknisz za włoskimi klimatami i smakiem możesz przywołać to wspomnienie. Tłusty Czwartek to świetna okazja, aby sięgnąć po przepis na włoskie cannoli.

Przepisy na Tłusty Czwartek – polski tradycyjny chrust

Na Kaszubach często spotykanym przysmakiem jest chrust. Nazwa ta jest zarezerwowana dla kruchych ciastek smażonych na głębokim oleju, które swoim kształtem przypominają kokardkę. Ich korzenie sięgają Litwy, choć wzmianki o tych smakołykach pojawiają się też z terenów dzisiejszych Niemiec. Tradycyjna receptura stosowana przez kaszubskie gospodynie zakładała przyrządzanie chrustu, czyli faworków, z tego samego ciasta, z którego wyrabiano pączki. Dziś w cukiernictwie stosuje się raczej ciasto zbijane, które po usmażeniu zachwyca lekkością i chrupkością, a przy tym jest pozbawione nadmiaru tłuszczu. Tego typu wypieki na Tłusty Czwartek zadowolą niejednego łasucha.

Tłusty Czwartek przepisy na szybkie pączki serowe

Malutkie i słodkie pączusie pobudzają kubki smakowe i zachęcają do tego, by sięgnąć po jeszcze jednego! Radość z ich zjadania wcale nie musi być okupiona ciężką pracą nad ich przyrządzaniem. Wręcz przeciwnie – nie wymagają one dużo czasu ani też skomplikowanych czynności. Bazą do ich przygotowania jest dobrej jakości mąka pszenna z dodatkiem serka homogenizowanego, mleka i sody oczyszczonej. Wystarczy kilka minut, by połączyć składniki na jednolitą masę, uformować z niej zgrabne minipączki, a następnie usmażyć w dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe!

Artykuł sponsorowany




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat