„Coś słodkiego. Pyszne ciasta i desery” – recenzja

Recenzja książki „Coś słodkiego. Pyszne ciasta i desery”.
Coś słodkiego, coś pysznego, coś niesamowitego, tak w kilku słowach najlepiej określić tę pozycję.

W książce „Coś słodkiego. Pyszne ciasta i desery” - Valery Drouet & Pierra-Louisa Viel, znajdziemy szereg przepisów na jedzenie, które nie tylko jest smaczne, ale i efektowne. Jak to się zwykło mawiać jest „palce lizać”.

W pozycji autorstwa Valery Drouet & Pierra-Louisa Viel, przepięknym zdjęciom towarzyszą bardzo szczegółowe przepisy. Jak zrobić poszczególne rzeczy dowiadujemy się krok po kroku i od A do Z. Wszystko jest napisane w bardzo prosty sposób, żeby każdemu z nas udało się coś przygotować. Poradnik zaczyna się od przepisów na podstawowe ciasta, kremy oraz sosy. Takie małe ABC, które zna każdy kto ma doświadczenie w pieczeniu i robieniu deserów, a laik robi na to wielkie oczy.

Czytając książkę zrobimy krem karmelowy i tort Pavlova, które jak wiemy do najłatwiejszych nie należą. To nie Tiramisu… Nauczymy się również jak przygotować Dacquoise z kremem kawowym czyli biszkopt wyłożony w środku kremem. Nie zabraknie, także przepisu na blok czekoladowy i piętrowy tort czekoladowy. Ten ostatni robi duże wrażenie.

Książka jest godna polecenia dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść „coś słodkiego” i samemu to przygotować. Nie trzeba być „cukiernikiem” żeby z tej pozycji móc korzystać, tutaj każdy znajdzie coś na swoje możliwości, zarówno osoba z doświadczeniem kulinarnym jak i zupełny laik. Jest to doskonały poradnik na prezent. Znajdziemy w nim przepisy na szybkie dania na już i bardziej wykwintne menu wymagające większych przygotowań.

Agnieszka Krakowiak
(agnieszka.krakowiak@dlalejdis.pl)

Valery Drouet & Pierre-Louis Viel, Coś słodkiego. Pyszne ciasta i desery, Warszawa, Grupa Wydawnicza Foksal, 2015




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat