Choć wśród kawoszy znajdziemy zarówno fanów klasycznej „małej czarnej”, jak i wielbicieli „cafe au lait” – nie są to jedyne rodzaje kawy, w jakich możemy się rozsmakować.
Czarna czy biała?
Miłośników wszystkich rodzajów kawy łączy jedno, cenią sobie wyjątkowy smak i aromat tego napoju. Część z nas sięga po niego, z uwagi na esencjonalność i wyrazisty smak. Nie zawsze jednak mamy ochotę na intensywną kawę. Między innymi dlatego kawa z mlekiem zyskała wielu zwolenników i stała się znana w różnych częściach świata. Polska biała kawa, włoska caffè latte czy francuska café au lait mają wspólne korzenie, choć występują w wielu wariantach. To doskonały wybór dla osób, które wolą delikatne smaki, a jednocześnie cenią walory smakowe kawy.
Najpopularniejsze rodzaje kawy
Przejdźmy więc do najpopularniejszych wariantów kawy czarnej i białej, w których zakochali się mieszkańcy różnych części globu.
Do zaparzenia wybranego przez nas napoju możemy użyć zarówno kawy w ziarnach, bądź kawy mielonej czy granulowanej. Coraz większą popularność zyskuje także kawa w kapsułce. Dzieje się tak z uwagi na jej liczne zalety – zawarta w niej kawa została idealnie odmierzona, dzięki czemu przygotowywany z jej użyciem napój zawsze smakuje tak samo dobrze. Co więcej hermetycznie zamknięta kawa w kapsułce oferuje esencję smaku i aromatu!
Kawa w kapsułce, czyli najlepszy sposób na domową kawiarnię
Wszystkie wspaniałe rodzaje kawy są dziś dostępne na wyciągnięcie ręki i to bez wychodzenia z domu. Najlepszym sposobem na stworzenie domowej kawiarni jest kapsułkowy ekspres do kawy. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń, które różnią się od siebie designem, rozmiarami oraz funkcjonalnością.
Nowoczesne ekspresy łączą minimalistyczną formę z innowacyjną technologią. Ciekawym przykładem będzie np. Nespresso Lattissima. Urządzenie, nawet w kompaktowej wersji oferuje mnóstwo możliwości. Jego obsługa odbywa się za pomocą jednego intuicyjnego przycisku. Nespresso Lattissima wyposażono ponadto w spieniacz do mleka, a urządzenie w sposób inteligentny wykorzystuje dokładnie taką ilość mleka, jaka znalazła się w pojemniku. Dzięki temu napój zawsze będzie świeży, a biała kawa uzyska idealne proporcje.
Fot. Materiały zewnętrzne