Czarna czy biała? Przekonaj się, że kawa niejedno ma imię!

Kawa czarna czy biała?
Większość z nas pija kawę, a niektórzy są jej prawdziwymi koneserami. Ale kawa niejedno ma imię. Bogactwo świata kawy potrafi zaskoczyć!

Choć wśród kawoszy znajdziemy zarówno fanów klasycznej „małej czarnej”, jak i wielbicieli „cafe au lait” – nie są to jedyne rodzaje kawy, w jakich możemy się rozsmakować.

Czarna czy biała?

Miłośników wszystkich rodzajów kawy łączy jedno, cenią sobie wyjątkowy smak i aromat tego napoju. Część z nas sięga po niego, z uwagi na esencjonalność i wyrazisty smak. Nie zawsze jednak mamy ochotę na intensywną kawę. Między innymi dlatego kawa z mlekiem zyskała wielu zwolenników i stała się znana w różnych częściach świata. Polska biała kawa, włoska caffè latte czy francuska café au lait mają wspólne korzenie, choć występują w wielu wariantach. To doskonały wybór dla osób, które wolą delikatne smaki, a jednocześnie cenią walory smakowe kawy.

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Przejdźmy więc do najpopularniejszych wariantów kawy czarnej i białej, w których zakochali się mieszkańcy różnych części globu.

  • Espresso – to kawa przygotowywana w ekspresie z użyciem wysokiego ciśnienia, które przepuszcza gorącą wodę przez drobno zmielone i ubite ziarna. Gatunek powstał w 1901 roku we Włoszech wraz z opracowaniem pierwszego ekspresu do kawy. Espresso podaje się w filiżance o pojemności około 70 ml, która powinna być wypełniona do połowy. Przed wypiciem warto przepłukać kubki smakowe czystą wodą. Kawę można pić z cukrem lub bez, a także wzbogacić ją o kolejne dodatki, na przykład przyprawy, takie jak wanilia lub cynamon.
  • Lungo – słowo to po włosku oznacza „długi”. Nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ kawa lungo wywodzi się od espresso, ale jest dłużej zaparzana. W ten sposób, z tej samej ilości ziaren, uzyskuje się dwa razy więcej kawy, która ma bardziej delikatny smak i aromat.
  • Americano – ten rodzaj czarnej kawy uzyskuje się zalewając tradycyjne espresso gorącą wodą. Proporcje mogą być dowolne. Prawdopodobnie kawa Americano wywodzi się z czasów II Wojny Światowej, gdy stacjonujący we Włoszech Amerykanie prosili o zalanie tradycyjnego Espresso wodą, aby uzyskać preferowany przez siebie smak oraz moc napoju.
  • Cappuccino – najpopularniejszy rodzaj białej kawy na świecie, którego nazwa wywodzi się od zakonu Kapucynów. Prawdopodobnie to właśnie mnisi opracowali pierwsze przepisy na cappuccino. Powstaje ono na bazie espresso, do którego dodaje się gładko spienione mleko o objętości około 100 ml.
  • Latte – to jeszcze bardziej mleczny wariant powstający na bazie espresso. Do kawy dodaje się około 200 mililitrów mleka, z czego tylko wierzchnia warstwa stanowi piankę. Włosi taką kawę tradycyjnie pijają do śniadania.

Do zaparzenia wybranego przez nas napoju możemy użyć zarówno kawy w ziarnach, bądź kawy mielonej czy granulowanej. Coraz większą popularność zyskuje także kawa w kapsułce. Dzieje się tak z uwagi na jej liczne zalety – zawarta w niej kawa została idealnie odmierzona, dzięki czemu przygotowywany z jej użyciem napój zawsze smakuje tak samo dobrze. Co więcej hermetycznie zamknięta kawa w kapsułce oferuje esencję smaku i aromatu!

Kawa w kapsułce, czyli najlepszy sposób na domową kawiarnię

Wszystkie wspaniałe rodzaje kawy są dziś dostępne na wyciągnięcie ręki i to bez wychodzenia z domu. Najlepszym sposobem na stworzenie domowej kawiarni jest kapsułkowy ekspres do kawy. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń, które różnią się od siebie designem, rozmiarami oraz funkcjonalnością.

Nowoczesne ekspresy łączą minimalistyczną formę z innowacyjną technologią. Ciekawym przykładem będzie np. Nespresso Lattissima. Urządzenie, nawet w kompaktowej wersji oferuje mnóstwo możliwości. Jego obsługa odbywa się za pomocą jednego intuicyjnego przycisku. Nespresso Lattissima wyposażono ponadto w spieniacz do mleka, a urządzenie w sposób inteligentny wykorzystuje dokładnie taką ilość mleka, jaka znalazła się w pojemniku. Dzięki temu napój zawsze będzie świeży, a biała kawa uzyska idealne proporcje.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat